Een ode aan... Bijvoet

Planten, wat zijn het toch magische wezens! Kruiden hebben een kracht in zich om ons te helpen terug te keren naar onze essentie. Dat is toch super vet?! Jammer genoeg erkennen wij mensen de kracht van planten minimaal. Of enkel via medicijnen uit de farmacie. Daarom deze reeks blogs Een ode aan... met in deze blog een ode aan Bijvoet.


Artemis Vulgaris


Bijvoet is voor mij de plant van de verbinding met de en je natuur. De wetenschappelijke naam is Artemesia vulgaris, genoemd naar Artemis, de Griekse godin van de maan en de jacht. Bijvoet leid je naar een heldere, zuivere wereld en maakt delen van je onderbewustzijn wakker die je ergens een keer hebt achtergelaten. Op deze manier helpt bijvoet je wonden uit het verleden te verwerken en los te laten. 

Dit kruid is een van de eerste planten waarnaar ik zelf onderzoek ben gaan doen. Die reis was magisch! Een die ik zal blijven koesteren. En niet alleen die eerste onderzoekreis, was bijzonder. Bijvoet laat me keer op keer weer meer thuiskomen bij mezelf en de natuur.

Naam: Artemisia vulgaris (Latijn), Bijvoet (NL), Mugwort (EN)

Familie: Asteraceae (Samengesteldbloemigen)

Gebruikte delen: Herba (kruid) of enkel de summitates (bloeiende toppen)

Belangrijkste inhoudsstoffen: etherische olie, sesquiterpeenlactonen (bitterstoffen), flavonoiden, polyalkynes, triterpenen, resinens en tannines

Smaak: Bitter, scherp, aromatisch

Werkt op: spijsvertering, lever, galblaas, zenuwstelsel, baarmoeder


Liever luisteren?

Wil je liever luisteren naar de ode aan bijvoet? En mijn persoonlijke ervaring ermee? Beluister dan onderstaande podcast aflevering.

(Vaak deel ik nog iets extra's in de podcast-afleveringen. Dus mocht je nieuwsgierig zijn, beluister hem via Spotify of een van de andere podcast-kanalen😉)


Smaak en werking

Bijvoet smaakt bitter, scherp en aromatisch. Deze combinatie van smaken heeft een uniek scala aan effecten. Waar bittere smaak, meestal een verkoelend effect op het lichaam heeft, verwarmt de scherpe smaak van bijvoet juist het lichaam. 

Spijsvertering

De bittere en aromatische smaak hebben invloed op de spijsvertering. De scherpe smaak stimuleert de bloedsomloop en bloedtoevoer naar het spijsverteringsstelsel, waardoor deze regio verwarmd. Gecombineerd met de windafdrijvende en krampstillende werking van bijvoet vermindert het de spanning in het gehele spijsverteringsstelsel. Bijvoet zorgt voor een gezond darmmicrobioom en heeft wormverdrijvende eigenschappen. Wormen zijn parasieten en bijvoet verdrijft parasitaire energie uit het lichaam. Zowel fysiek als emotioneel, mentaal en spiritueel. 

Gynaecologie

Ook werkt bijvoet op de gynaecologie van de vrouw. Zo helpt bijvoet bij het regelmatig(er) worden van de menstruatie, een teveel aan bloeding te verminderen en een te lang durende menstruatie af te remmen. Bijvoet brengt je terug naar je oorspronkelijke ritme, verbonden met de menstruatiecyclus. Wanneer je niet luister naar je eigen ritme en niet hierin leert te bewegen, zal bijvoet je dit ook laten zien en je uitnodigen om meer naar je lichaam te luisteren. Traditioneel gezien is bijvoet een remedie voor vrouwen, voornamelijk op thema's als fysieke, emotionele en spirituele aspecten van seksueel trauma. Zo helpt bijvoet gestagneerde en vastzittende patronen uit de geest te verwijderen en geneest, reinigt en zuivert bijvoet trauma en pijn uit het hele bekken- en voortplantingsgebied. bij vrouwen. 

Lever & galblaas

Naast de werking op de spijsvertering en gynaecologie van de vrouw, stimuleert de bittere smaak de productie en afscheiding van gal door de lever en de galblaas. Gal helpt bij het verteren, opnemen en verwerken van vetten en oliën. Ook is de lever verantwoordelijk voor het afbreken en omzetten van hormonen. Wanneer de lever niet goed functioneert, levert die moeilijkheden en klachten op bijvoorbeeld PMS-klachten. De bittere en aromatische smaak van bijvoet ondersteunt de werking van de lever.

Zenuwstelsel

Als laatste heeft bijvoet invloed op het zenuwstelsel. Bijvoet helpt spanning en negatieve stemming te verdrijven en draagt bij aan het tot rust komen. Ze helpt je alles wat niet voedend voor je is (op alle holistische niveaus), lost te laten. Deze ontspannende werking kan ook zeer ondersteunend en fijn zijn bij PMS-klachten.


Verbinding met...

Artemis

Bijvoet is verbonden met de godin Artemis. De godin van de jacht, vrouwen en de maan. Artemis is ook de godin voor de zwangere vrouw, hoewel zijzelf altijd (uit vrije wil) maagd is gebleven. Als maagd was ze de beschermgodin van de kuisheid. Een Artemisvrouw voelt zich verbonden met de natuur, vaak omringt met dieren en begeeft zich graag tussen vrouwen. Wanneer ik reis met bijvoet is de hoeveelheid dieren die op mijn pad komen opvallend! Een Artemisvrouw is nieuwsgierig en haar vermogen om zich op een zelfgekozen taak te concentreren zijn al in de kindertijd zichtbaar. Ze is doelgericht en daadkrachtig, maar ook ongeduldig. Ze kan zich vol inzetten voor de goede zaak. Vaak afgebeeld met pijl en boog, een hert/hide en/of de maan. 

Bijvoet brengt me keer op keer weer terug naar de verbinding met mezelf en de natuur als ik die verbinding even kwijt was. Haar en mijn eigen ritme. De tuin in. Het bos in. Niet doorpushen of in passiviteit hangen, maar afstemmen met mijn lichaam wat kloppend voelt. 

Venus & de maan

Kijkend naar de planeten is bijvoet verbonden met venus (jong volwassene, lucht, harmonie) of de maan (volwassen vrouw, water). Beide planeten hebben wat mij betreft een verbinding met bijvoet. De godin Artemis is verbonden met de maan en de maan is verbonden met de fase van de volwassen vrouw en het element water. Echter, de maan en venus zijn ook met elkaar verbonden. Ze belichamen beiden het vrouwelijke deel. Waarbij venus meer verbonden is met de fase van de jonge vrouw, het element lucht en het thema harmonie. 

Zowel de thema’s van de maan als die van venus herken ik in mijn eigen reis. Het in het lichaam zakken, verbinden met de baarmoeder, het vrouwelijke aspect in me, mijn eigen ritme leven, gevoelens laten stromen, in harmonie leven, etc.

Water & lucht

Vanuit de elementen past water of lucht bij bijvoet. Of water of lucht meer passend voelt, is mede afhankelijk hoe bijvoet bij iemand meer kloppend voelt op bijvoorbeeld het vlak van de planeten. Water heeft meer een link met de maan en lucht met Venus. 

Bijvoet laat mij richting vocht bewegen. Wanneer ik reis met bijvoet helpt ze me meer in mijn lichaam te zakken, laat ze me op een dieper niveau bewust worde van hoe ik me voel en stimuleert dat de emoties loskomen. Bijvoet laat het lichaam ontkrampen, wat een beweging naar vocht is. Alles wat vastzit in je systeem wordt losgemaakt op de bovenstaande werkingsgebieden van bijvoet. Ze laat je weer in verbinding komen met je ware zelf.

Oftewel: Bijvoet is een prachtige plant met zoveel krachtige werking. Ze helpt ons met liefde terug in verbinding met de en onze natuur. 

Liefs,

Esther Luna

♡♡♡


Wil je meer leren over kruiden? En je verbinden met de en je natuur?

In de Sacred Garden heb ik mijn jarenlange onderzoek verwerkt in een online tuin waar je alle ruimte hebt om op je eigen tempo te ontdekken over leven met ritmes van de natuur, natuurgeneeskunde, kruiden, cacao, Human Design en meer. Samen met anderen (inclusief ikzelf) die ook hiermee bezig zijn, is er de ruimte om elkaar te cheerleaden en inspireren. Voel je welkom om een kopje thee te komen drinken in deze prachtige kleurrijke tuin! 



Let op: Deze blog is alleen voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is niet bedoeld om ziekten te diagnosticeren, behandelen of genezen. Raadpleeg een gekwalificeerde (natuur)geneeskundige voor (medisch) advies.