Maak je eigen cacaodrink
Pure cacao is een krachtig en tegelijkertijd zacht plantmedicijn die je in contact met je hart. En het mooie is dat je hem zelf kan inzetten in je dagelijkse leven. In deze blog 'Maak je eigen cacaodrink' deel ik hoe je zelf de traditionele cacaodrink maakt en hierin kan variëren.
Mooie dingen in het leven voel je met je hart
Invloed van cacao
Pure cacao brengt je op verschillende levels diep in contact met jezelf. Op fysiek niveau is rauwe cacao rijk aan antioxidanten, en mineralen zoals ijzer, zink, chroom en natuurlijk magnesium. Door het hoge level aan antioxidanten wordt de bloeddruk verlaagd, de magnesium helpt bij het ontspannen van de spieren en weefsels en het ijzer en zink brengt de bloedsuikerspiegel en cholesterol in balans. Doordat pure rauwe cacao werkt op je hart chakra helpt het je op emotioneel en mentaal niveau meer verbinding te ervaren met je eigen hart en anderen. Ook geeft het je ruimte om inzichten, creatieve ideeën en andere inspiratie te krijgen.
Reizen met cacao
Traditionele cacaodrink
Ingrediënten
Bij een traditionele cacao ceremonie wordt 42 gram cacao per persoon geserveerd. Echter, heb je nog niet eerder cacaodrink gedronken? (En nee, dan heb ik het niet over chocolademelk 😉) Begin dan met een veel lagere dosis cacao. Bijvoorbeeld 12 tot 20 gram. Een traditionele dosis cacao is namelijk best intens voor je lichaam. Cacao zet namelijk een proces in jou in beweging. Bij 42 gram is de prikkel voor het starten van dit proces groot. Dus wees lief voor jezelf en start met een lage dosis als je voor jezelf begint met cacao drinken. Helemaal als je lichamelijke en/of geestelijke klachten hebt. Raadpleeg dan eerst mij en/of je (huis)arts.
De volgende ingrediënten zijn nodig voor een traditionele cacaodrink voor 1 persoon:
- 42 gram pure rauwe cacao
- 100 ml water
- snufje cayennepeper of chilipeper
- snufje kaneel
- een klein beetje dadel siroop of andere zoetmaker (naar wens)
Recept
- Kook het water tot 70 graden Celsius. Bij een hogere temperatuur gaan er waardevolle voedingsstoffen van de cacao verloren.
- Afhankelijk van de vorm van de cacao, hak de cacao in kleine stukjes en voeg het toe aan het hete water.
- Roer constant totdat het water en de cacao een gladde en crèmige vloeistof wordt zonder brokjes cacao.
- Voeg de kruiden en zoetmaker toe en roer nog een paar minuten door. Proef en voeg meer toe naar eigen smaak.
- Vul jouw mok met de cacaodrank, voeg jouw intentie en liefde eraan toe, en geniet ervan!
Behoefte aan variantie?
Als je behoefte hebt aan variatie of het avontuurlijke type persoon bent, kan je spelen met verschillende ingrediënten en smaakmakers voor je cacaodrink.
Andere ingrediënten
- Nootmuskaat
- Kardemom
- Kurkuma
- Snufje zeezout
- Vanille extract
- Roos
- Munt
Andere zoetmakers
- Kokosnoot suiker
- Agave siroop
- Stevia
- Honing
- Maple siroop
- Ongeraffineerd suiker
- Helemaal geen zoetmakers
Andere variaties
- (Vegan) melk in plaats van water. Denk aan amandel-, havermout- of sojamelk.
- Drink de cacaodrank koud. Kies je hiervoor, dan hoef je het water niet eerst te koken. Gooi alles tegelijkertijd in de blender en klaar!