Wat is een ceremonie?

Ceremonies bestaan al eeuwen en in vele soorten en maten. Hedendaags kennen we ze als een uitgebreide trouwceremonie of een plechtigheid bij een begrafenis, maar wanneer we dieper kijken zijn er zoveel meer vormen.


Ceremonie, wat is het?

Een ceremonie is wat mij betreft een moment waarop je extra bewust omgaat met onder andere de elementen, de ruimte, spirit en de intentie waarmee je aan het werk gaat. Je zou kunnen zeggen dat het leven zelf al een ceremonie is, wanneer je bewust omgaat met dit alles. Wanneer je samenkomt in een ceremoniële setting is het een uitvergroting van het proces waar je gedurende de dag doorheen beweegt. 

Een ceremonie kan je ook verwoorden als een feestelijkheid, een ritueel of een plechtige gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan een huwelijksfeest, kerst, oud & nieuw, een festival of een begrafenis. Maar ook in jouw dagelijks leven kan je vormen van ceremonies terugvinden. Denk aan het bereiden van een maaltijd, het schenken van koffie of thee, een bad nemen of de liefde bedrijven.


Al eeuwen oud

Ceremonies zijn al eeuwen oud en is in diverse culturen en tradities terug te vinden. Mede door de komst van de kerk zijn in de westerse maatschappij de diepe ceremonies komen te vervallen. Gelukkig zie je de oude wijsheden en wijze van ceremonies beleven steeds meer terugkomen. Denk aan cacao ceremonies, vrouwen- & mannencirkels en zweethutten.


Wat gebeurt er tijdens een ceremonie?

Tijdens een ceremonie beoefen je eigenlijk het sjamanisme, waarbij het mogelijk is een hogere staat van bewust zijn te ervaren. Tijdens een ceremonie kom je makkelijker in contact met the spirit world en kan er heling plaatsvinden. Een mogelijkheid is om hierbij een plantmedicijn zoals cacao te gebruiken, maar dit hoeft niet. Het gebruik van een plantmedicijn kan erbij helpen dat je jezelf makkelijker opent voor deze onzichtbare werelden en onszelf.

Een ceremonie kan je alleen houden of met meerdere mensen. Meestal om balans en harmonie te brengen in jezelf en/of de groep waarmee je samen bent. Ook de viering van het leven is een thema wat veelvoudig langs kan komen.

De ceremoniële host creëert tijdens de ceremonie een onzichtbare brug tussen de verschillende werelden en zocht ervoor dat er meer levensenergie kan stromen in je lichaam en geest. Hierbij zorgt de host voor een sacred space, een veilige ruimte, zodat je jouw eigen proces kan aangaan en in contact kan komen met je essentie.


De magische kracht van ceremonies

Ceremonies komen in allerlei verschillende vormen en maten voor. Een aantal punten wat de meeste ceremonies met elkaar gemeen hebben zijn:

1. Prikkelen van zintuigen

Tijdens een ceremonie worden de zintuigen geprikkeld. Denk bijvoorbeeld aan wierrook, voedsel en drinken, muziek, symbolen, heilige voorwerpen, maar ook een toneelstuk, zang of dans. Door het prikkelen van de zintuigen wordt het een ervaring waarin je hele lichaam onderdeel is. Met als gevolg dat op diepe lagen in jou processen op gang gebracht kunnen worden.

2. Bij jezelf aanwezig zijn

Een ceremonie haal je weg uit je dagelijkse realiteit. Even heb je geen aandacht meer voor het alledaagse, maar ben je met je volle aandacht bij de ceremonie en bij jezelf. Wat ervaar je in jezelf?

3. Tijdloos

Doordat je uit de energie van doorgaan stapt en in een ceremonie uitgenodigd wordt om in het hier en nu aanwezig te zijn, kan je volledig de tijd vergeten. Je bent 100 procent in het moment en daardoor kan de ceremonie veel korter of langer aanvoelen dan dat hij daadwerkelijk is. 

4. Je raakt geïnspireerd

Doordat je in het hier en nu aanwezig bent, je ontspanning toelaat in je gehele lichaam, kan je energie weer vrije stromen. Vanuit deze ontspanning en ruimte is het mogelijk dat je inspiratie weer opgang komt, dat er inzichten tot je komen en ervaringen in een ander daglicht kan gaan zien.