Cacao ceremonie

Wat is een cacao ceremonie?

Samen cacao drinken, je hart openen, verbinding maken met jezelf en anderen om je heen. Drie elementen die je direct met een cacao ceremonie kan linken. Een moment van saamhorigheid in jezelf en met anderen. Maar wat is een cacao ceremonie nu precies?  


"Luister naar je hart, want dat klopt"


Laat ik bij het begin beginnen.  


Wat is pure rauwe cacao?

Als je aan cacao denkt, denk je wellicht direct aan chocolade. Heel begrijpelijk! Want dat is een variant het bekendst is in onze samenleving. In chocolade zit cacao verwerkt, maar het is niet hetzelfde. Bij het maken van chocolade wordt onder andere suiker toegevoegd en de cacao naar hoge temperaturen verhit. Hierdoor gaan allerlei voedingswaarden van de cacao verloren. Oorspronkelijk komt de kawkaw spirit uit Zuid-Amerika. De eeuwen oude Maya’s en Azteken zette tijdens rituelen en ceremonies de kawkaw, of zoals wij het schrijven 'cacao', in. Door hen werd het gezien als een ‘heilige boom’ en ‘Food of the Gods’. 

Pure rauwe cacao brengt je op verschillende levels in contact met jezelf. Op fysiek niveau is rauwe pure cacao rijk aan antioxidanten en mineralen zoals ijzer, zink, chroom en magnesium. Door het hoge level aan antioxidanten wordt de bloeddruk verlaagd, de magnesium helpt bij het ontspannen van de spieren en weefsels en het ijzer en zink brengt de bloedsuikerspiegel en cholesterol in balans. Daarnaast heeft rauwe pure cacao invloed op je hart chakra, wat je helpt op emotioneel en mentaal niveau meer verbinding te ervaren met je eigen hart en anderen. Ook geeft het je ruimte om inzichten, creatieve ideeën en andere inspiratie te krijgen. 

En wat is een cacao ceremonie dan nu precies, zal je je wellicht afvragen.  


Een cacao ceremonie in een magische cirkel

Tijdens een cacao ceremonie kom je samen in een groep bijeen in een sacred space, een veilige omgeving. Fysiek met elkaar in dezelfde ruimte of online en ieder op haar eigen fijne plek. De cacao en ik nemen je mee op reis in het verbinden met je eigen hart. Door met een groep een ceremonie te ervaren, ontstaat er een sterk gemeenschapsgevoel. Altijd weer een magische moment. Na een moment van naar binnen keren, loslaten en het zetten van je intentie, drinken we samen de cacao.

Hierna kan de cacao ceremonie verschillende vormen aannemen. Over het algemeen komt er altijd meditatie, muziek, mantra’s en lichaamswerk in terug. 

Hoe de ceremonie ook is vormgegeven en verloopt, weet dat je de plek om je eigen ruimte in te nemen. En dat de reis met de cacao zo diep gaat als dat je zelf toelaat.