Pilates en waarom het zo goed voor je is
21 maart 2020 
2 min. leestijd

Pilates en waarom het zo goed voor je is

We beulen ons af in de sportschool, kijken uren naar allerlei work-out programma's op digitale schermen en we trainen de ons lichaam zodanig dat we er goed uitzien. Natuurlijk een beetje kort door de bocht, maar waarom zweren sommigen dan bij pilates boven andere fitnessprogramma's? In deze blog leg ik uit wat pilates is en waarom het zo goed voor je is. 


Pilates

De pilates methode werd ontwikkeld voor het creëren van een gezond lichaam, een gezonde geest en een gezond leven. Het is een fysiek oefenprogramma dat gebaseerd is op het lichaam in zijn meest natuurlijke staat: in beweging. De methode is zo precies en krachtig dat de resultaten inslijpen in je lichaam en je altijd bij zullen blijven. Pilates traint het hele lichaam, waardoor je lichaam gelijkmatig ontwikkelt. Een goede beheersing van de pilates methode zal doordringen tot in je dagelijks leven en de basisprincipes van pilates zullen ook helpen bij het uitoefenen van andere sporten.


“A movement system that uses spring-driven machines as well as a series of floor exercises to increase strength, flexibility, stamina, and concentration.” – Joseph H. Pilates, 1880-1967

  

 Of bekijk de video hier via YouTube.


Geschiedenis

Pilates werd in 1883 geboren als Joseph Hubertus Pilates. Zijn zwakke gezondheid (hij leed onder andere aan astma) zette hem ertoe aan zelf oefeningen te ontwikkelen om zijn lijf sterker en gezonder te maken. De oefeningen hadden effect, want hij werd later boxer en circusartiest. Tijdens de WO I werd hij als Duitse staatsburger in Engeland opgesloten in een interneringskamp. Daar heeft hij de pilates methode verder ontwikkeld voor op zowel de mat als met apparatuur. Pilates hielp met de revalidatie van bedlegerige patiënten. Later maakte Pilates van de oefeningen een workout die we tegenwoordig kennen. Na de oorlog (rond 1926) ging Pilates naar New York (Amerika) en opende daar zijn eerste pilatesstudio. Veel dansers werden met blessures naar Pilates doorverwezen om van hun klachten af te worden geholpen. In 1967 in Joseph Pilates overleden.


De methode

Pilates heeft een serie oefeningen gemaakt die volgens een vastgestelde volgorde worden gedaan, ook wel klassiek mat pilates genoemd. Deze volgorde is niet willekeurig, maar doelbewust door Pilates bedacht. Daarom wordt de reeks elke keer in dezelfde volgorde uitgevoerd. Pilates zag dat de houding van mensen te lijden had onder de huidige werkomstandigheden en stress. Hij hamerde op het belang van een gezonde wervelkolom: “you are as old as your spine”. Om de wervelkolom te ontlasten, zijn veel oefeningen liggend op de mat. Op deze manier helpt de zwaartekracht me het lang maken van de wervelkolom. Gedurende de oefeningen wordt er via zittende oefeningen toegewerkt naar dat je lange en gelift het dagelijks leven weer in kan lopen. De oefeningen wisselen af op basis van stretchen, controle en kracht. Ze versterken de buikspieren, maken het lichaam soepel en houden de wervelkolom gezond, zonder dat er enorme spierbundels worden opgebouwd die niet in verhouding zijn met het lichaam. Ook zorgt pilates voor meer balans tussen lichaam en geest wegens de concentratie die het vergt om de oefeningen goed uit te voeren. Ikzelf heb veel les gegeven vanuit het klassiek mat pilates-principe. Echter, zijn er in middels weer hele interessante ontwikkelingen binnen de pilateswereld. Dus blijf vooral voelen in je eigen lijf, welke versie voor jou goed aanvoelt.

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, holistisch coach, natuurgeneeskundige i.o., cacao ceremonie facilitator en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven.Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, natuurgeneeskunde, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen.Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.