Yoga en lifestyle
30 maart 2019 
2 min. leestijd

Yoga en lifestyle

De term ‘lifestyle’ wordt regelmatig in combinatie met yoga gebruikt. Maar wat houdt zo’n lifestyle eigenlijk in? Onlangs schreef ik een korte blog over dit onderwerp voor het beach festival Thank God it’s yoga. Hier lees je de uitgebreide blog. Yoga is veel meer dan alleen fysiek oefeningen uitvoeren. Dit is wel hoe yoga in de Westerse wereld het meest bekend is. Maar bij lange na niet wat yoga omvat. Naast de oefeningen gaat het in de yoga ook om het creëren van meer rust en balans in je leven.  

Lifestyle

Lifestyle is de manier van leven van een persoon, groep of samenleving. De levensstijl die je leidt, wordt bepaald door veel factoren. Je kan zelfs zeggen dat je levensstijl een weerspiegeling is van je eigen waarden, je ervaringen, je kijk op de wereld en je houding. Echter, niet alle aspecten van iemands levensstijl zijn altijd vrijwillig. Sommige aspecten worden beïnvloed door de leefomgeving of andere mensen. Je hebt dus te maken met interne en externe invloeden, die allemaal je levensstijl helpen creëren.  

Yoga lifestyle

Tegenwoordig zijn er zoveel invloeden en zijn we zo druk met de dagelijkse bezigheden, stress en andere activiteiten dat we vergeten echt te leven. We vergeten te genieten van de kleine dingen en aandacht te geven aan onze gezondheid. Of om stil te staan bij de mooie dingen om ons heen en af en toe eens een rustig momentje voor onszelf in te plannen. Binnen de yoga lifestyle draait het juist ook om deze dingen, waarbij het ultieme doel is om jezelf gelukkigste voelen. Want daar draait het in je leven toch uiteindelijk om? Dat jij gelukkig bent? Het gaat er dus niet per definitie om dat je zo minimalistisch en sober mogelijk leeft. Nee, het gaat erom dat je dat doet, wat voor jou als persoon belangrijk is om je gelukkig en gezond te voelen. Dat je geen last hebt van stress en dat jij in vrede en harmonie kan leven. Het is aan jou hoe ver je daarin gaat.  

Wat kan je doen

Om yoga lifestyle toe te passen in je eigen leven betekent niet dat je het leven dat je nu leeft 360 graden hoeft om te keren en te veranderen. Probeer het in kleine stapjes. Ga bijvoorbeeld mediteren, leer bewust adem te halen of probeer bewuster met voeding om te gaan. Plan meer rust momenten voor jezelf in of ga juist meer sporten. Voel bij jezelf wat jij nodig hebt en denk eens rustig na over hoe jij meer balans in je leven kan aanbrengen. Waar word jij echt gelukkig en blij van? Kies dan één ding uit om mee te beginnen en maak het stapje voor stapje een onderdeel van jouw leefgewoonte.   Wat is jouw lifestyle? Heb je tips of leuke weetjes? Let me know!
Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, natuurgeneeskundige, life- & loopbaancoach en yoga & pilates docent. Ze helpt mensen op holistische wijze in contact te komen met hun essentie, hun zelfhelend vermogen te activeren en vanuit hun kern te leven. Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, bloesemremedies, iriscopie, voedingsadvies, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen. Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.