Dankbaarheid en 5 manieren om het je eigen te maken
24 november 2018 
4 min. leestijd

Dankbaarheid en 5 manieren om het je eigen te maken

Dankbaarheid: Een gevoel van positiviteit, zachtheid en geluk. Iets wat zo simpel lijkt of zelfs is, maar waar we zo vaak vergeten bij stil te staan. Vaak gaat het verloren in de drukte van het dagelijks leven en de ontwikkeling dat we tegenwoordig altijd meer kunnen bezitten en zijn. Daarom een blog over dankbaarheid en 5 manieren om het je eigen te maken.

Ook ikzelf betrap mezelf erop dat ik mijn succes voorbij loop en streef naar meer. Vroeg of laat word ik dan weer teruggeroepen door een situatie of een gevoel die me laat voelen dat ik dankbaar ben voor waar ik nu sta.


Dankbaar zijn – Blijk van erkentelijkheid


Liever luisteren?

In de onderstaande podcast aflevering deel ik over hoe je het beoefenen van dankbaarheid onderdeel kan maken van je dagelijks leven.


Mijn definitie van dankbaarheid

Wanneer ik het in deze blog heb over dankbaarheid, bedoel ik niet het gevoel wat je hebt als je een hele dure aankoop hebt gedaan. Dat fijne gevoel dat je dan ervaart, is maar van korte duur. Bij dankbaarheid gaat het om een constant bewustzijn van de kleinere dingen in het leven. Die voor jou wellicht heel normaal en vanzelfsprekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan je gezondheid, je vrienden en familieleden die je liefhebben of je werk. Het gaat hierbij het niet alleen denken aan waar je dankbaar voor bent en eventueel ‘dankjewel’ ertegen zeggen. Van belang is dat je de dankbaarheid voelt. Neem hier de tijd voor. Wanneer ik heel bewust stil sta bij waar ik dankbaar voor ben, voel ik het bij mijn borstbeen. Alsof mijn hartgebied warm wordt en voel ik dat mijn energie weer gaat stromen. Ik krijg het warm (als ik dat nog niet had, ben namelijk een heerlijke koukleum ) en ik voel blij- en lichtheid in mijn lijf. Ik voel me er gelukkig door. Maak je geen zorgen als het je nog niet lukt om dankbaarheid te voelen. Je kunt het trainen.


5 manieren om je dankbaarheid te trainen

1) Beoefen yoga (of dans er lekker op los)

Natuurlijk een open deur voor mij als yogadocent. Yoga helpt de connectie tussen je hoofd en lijf te herstellen of verstevigen. Op die manier kan je stapsgewijs meer gaan voelen wat er in je lijf gaande is in plaats van dat je hoofd maar door blijft gaan. Vaak vergeten we om dankbaar te zijn, omdat we te veel bezig zijn met de toekomst. Wat vaak afspeelt in het hoofd. Yoga beoefenen (of lekker dansen in de woonkamer) en dus weer in je lijf te zakken, helpt je om gas terug te nemen en in het hier en nu te zijn.

2) Ga de natuur in

Een van de fijnste dingen om te doen, al vind ik het zelf. We leven in een wereld met veel continue prikkels om ons heen. Door de pingeltjes op je telefoon, drukke steden, e-mails, tv en reclames worden we continu uit het hier en nu gehaald en herinnerd aan dingen die nog gedaan moeten worden of we nog niet in ons bezit hebben. Door de natuur in te trekken, verminderen we het aantal prikkels en creëer je ruimte voor jezelf om te voelen. En daarmee ruimte voor waardering en dankbaarheid.

3) Mediteer

Meditatie helpt mij om even gas terug te nemen en in het moment te zijn. Hierdoor kan ik weer connectie maken met dat wat in mij speelt. Even bewust mijn aandacht naar binnen keren. Tijdens een meditatie ben je beter in contact met je gevoel en vanuit dat gevoel kan je stil staan bij de mensen, situaties en bezittingen waarvoor je dankbaar bent.

4) Schrijf het op

Het opschrijven van dat waar je dankbaar voor bent, is een hele sterke manier om je dankbaarheid voor jezelf vast te leggen en zichtbaar te maken. Schrijf bijvoorbeeld elke ochtend en/of avond drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Kan iets groots, maar ook iets heel kleins zijn. Je zal merken dat wanneer je hier een gewoonte van maakt dat je steeds sneller en beter gaat voelen waarvoor je dankbaar bent en dat je steeds subtielere dingen gaat opschrijven.

5) Doe aan mindfulness

Mindfulness helpt je om de rol van de observeerder aan te nemen. Deze rol helpt je minder met je gedachten te identificeren en alles wat je overkomt, maar om alles van een afstandje te bekijken. Op deze manier nemen emoties minder de overhand. En door op een afstandje jezelf en je leven te analyseren, ontstaat er ruimte voor het zien van kleine mooie dingen in je leven.


Ook wanneer het tegenzit

Juist wanneer het even tegenzit, is het lastig om je ook maar een beetje dankbaar te voelen. Je wil namelijk niet in de desbetreffende situatie zitten. Toch merk ik dat juist om die momenten het me helpt om dankbaar te zijn voor wat er is en wat er gebeurd. Zelfs in vervelende situaties zitten mooie lessen verstopt. Lessen waarvan we kunnen leren, sterker kunnen worden en ons leven meer ingetuned op jezelf kunnen vormgeven. Lukt het echt niet om een mooie les uit de vervelende situatie te halen, denk dan terug aan herinneringen, waarvoor je wel dankbaarheid voelt. Neem de tijd om te voelen en stil te staan hierbij. Het beoefenen van dankbaarheid haalt je uit het negatieve denken en helpt je te focussen op datgene wat positief is. Het leven bestaat uit up’s en downs. Daar kun je niks aan doen. Iedereen heeft hier mee te maken. Veroordeel de up’s en downs dus niet. Maar verwelkom ze. Het enige waar we namelijk iets aan kunnen doen, is de manier waarop we met de situaties in ons leven omgaan.

Waar ben jij dankbaar voor? Wil je meer stil staan bij jezelf? Wil je tijd nemen om dankbaarheid te voelen in jezelf? Of heb je tips hoe jij je dankbaarheid toont en zichtbaar maakt voor jezelf? Let me know! Dan maken we samen deze lijst voor 'Dankbaarheid en 5 manieren om het je eigen te maken' langer :)

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, holistisch coach, natuurgeneeskundige i.o., cacao ceremonie facilitator en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven.Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, natuurgeneeskunde, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen.Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.