Geloof niet alles wat je denkt
22 februari 2020 
in Mindset
2 min. leestijd

Geloof niet alles wat je denkt

Hoe vaak denk je wel niet dat iemand je niet aardig vindt of dat je anders zou moeten zijn dan wie je bent? Of dat je andere beslissingen zou moeten maken? Als je deze gedachten elke keer zou geloven, leef je voordat je het weet het leven van de mensen om je heen in plaats van je eigen leven. Geloof dus niet alles wat je denkt... 

Hoe dan? Ik kan me voorstellen dat die vraag bij je omhoog komt. Byron Katie ontwikkelde er een methode voor, genaamd 'The Work'.  


Liever luisteren?

In de onderstaande podcast aflevering neem ik je mee in de methode van 'The Work' van Byron Katie.


Wie is Byron Katie en waarom ontwikkelde ze 'The Work'?

Byron Katie was zwaar depressief toen ze dertig was. Ze verliet amper haar slaapkamer meer. Totdat ze op haar dieptepunt een inzicht kreeg, waaruit 'The Work' is ontstaan.  

Wat is 'The Work'?

De methodiek van 'The Work' helpt je gedachten te bevragen met als doel dat wij mensen minder lijden. Dat we meer vrede voelen in onszelf en met de wereld om ons heen. Byron Katie heeft door haarzelf continue te bevragen uit haar depressie gekregen. Het is een methode die oefening en een open mind vereist, maar iedereen zich eigen kan maken als je hiervoor open staat.  

Hoe werkt het?

De basis van 'The Work' ligt in het stellen van vier vragen. Neem een gedachten in je hoofd en laat daar de onderstaande vier vragen op los: 

1) Is het waar? 

2) Weet je absoluut zeker dat het waar is? 

3) Hoe reageer je, wat gebeurt er als je die gedachte gelooft? 

4) Wie zou je zijn zonder die gedachte? 

De eerste twee vragen beantwoord je alleen met 'ja' of 'nee'. 

Nadat je deze vragen beantwoord hebt, kan je de gedachte omdraaien. Dit doe je op drie manieren. De manier die je het meest raakt, is de best passende en meest ware voor deze gedachte. 

1) Naar jezelf 

2) Naar de ander 

3) Naar het tegenovergestelde

Voorbeeld 

De gedachte is: 'Ik stel anderen teleur.'   

De vier vragen: Is het waar? Ja (Want ik geloof het/iemand heeft dat eens tegen me gezegd) Weet je zeker dat het waar is? Nee (Niet in deze specifieke situatie) Hoe reageer je, wat gebeurt er als je die gedachte gelooft? Ik voel me onzeker, ik ga over mijn grenzen heen en doe toch dat ene ding wat me gevraagd wordt, ik durf niet af te zeggen, ik doe vaak dingen die ik eigenlijk niet wil, etc.  Wie zou je zijn zonder die gedachte? Veel relaxter, geen stress, blijf veel dichter bij mijn eigen verlangens, zorg beter voor mezelf, minder moe, vrolijker, etc.    

Omdraaien: Naar jezelf: 'Ik stel mezelf teleur.' Naar anderen: 'Anderen stellen mij teleur.' Naar het tegenovergestelde: 'Ik stel anderen niet teleur.'  


Geloof niet alles wat je denkt


Dit is de basis van 'The Work'. Er is nog veel meer over te vertellen en onderzoeken. Wil je er dieper in duiken lees vooral boek dat Byron Katie erover schreef: 'Vier vragen die je leven veranderen'. Of neem contact met me op om samen je gedachten te onderzoeken.

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, holistisch coach, natuurgeneeskundige i.o., cacao ceremonie facilitator en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven. Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, natuurgeneeskunde, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen. Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.