Dans voor een sterkere body & mind-connectie
18 april 2020 
in Dansen
2 min. leestijd

Dans voor een sterkere body & mind-connectie

Dansen is jaren een grote passie geweest voor mij. Ik kon daar mijn gevoel in kwijt en even tot mezelf komen. Zowel tijdens de dansles als thuis op mijn kamer. Maar wat is het nou precies in dansen dat je zo helpt om de connectie tussen je hoofd en lijf te versterken? Waarom wordt er gezegd: Dans voor een sterkere body & mind-connectie?


Ikzelf heb jaren gedanst. Als van jongs af aan (ongeveer 8 jaar) tot heden. Ik ben begonnen met ballet en daarna vele stijlen gedaan: streetdance, jazz ballet, moderne dans, hiphop, etc. Tot ik tijdens mijn studententijd ging stijldansen. Toen was ik verkocht. Dit heb ik 8 jaar veel gedaan, ook op wedstrijdniveau. In de video hiernaast zie je mij en mijn danspartner een Engelse Wals dansen. Zoek de jurk met groene rok met wit bovenlijf.


"Dans met je hart en je voeten zullen volgen"

Verbinding

Dansen zorgt ervoor dat we verbinding kunnen maken met onze diepere ik. Door te dansen kunnen we emoties uiten, waarvoor we normaal gesproken geen woorden kunnen vinden of waarvan je je nog niet eens bewust was. Dansen geeft jezelf de gelegenheid om jezelf te leren kennen door middel van een andere taal, namelijk lichaamstaal. Naast het verbinden met jezelf, draagt dansen ook bij aan de verbinding met anderen. Dansen heeft daarom een groot sociaal aspect. Dit is terug te zien bij bekende dansprogramma's als So You Think You Can Dance of als je wel eens bij een dansevent bent geweest. Het brengt mensen met verschillende persoonlijkheden en leeftijden bij elkaar. En zij vinden elkaar in de danstaal door middel van muziek en ritme. In de periode dat ik aan stijldansen deed, was dit een groot component. Omdat je veel in elkaars ruimte staat, ontstaat er een verbinding met je danspartner die vergelijkbaar is als die met je liefdespartner. Zo goed leer je jezelf en elkaar kennen. Heel bijzonder en leerzaam zoals ik die periode heb ervaren.


"Don't be moody shake your booty"

Gemoedstoestand

Door te dansen focus je je aandacht op de bewegingen met als gevolg dat uit je jouw gedachten vergeet. Daarbij maakt dansen de stofjes dopamine en serotonine vrij in je lichaam, welke gevoelens van stress verminderen en geluk vergroten. Hier schreef ik eerder over in de blog 'Beweeg je gelukkig en sterk + 5 tips hoe'. Dansen helpt mij enorm als ik te veel in mijn hoofd zit of als ik merk dat emoties me overwelmen. Vroeger toen ik jonger was, kon ik me heerlijk verliezen in een moderne of jazz dans. Later vond ik de Engelse Wals en Tango heerlijk. Na een avond dansen voelde ik me weer meer in contact met mezelf.

Zelfvertrouwen en zelfrespect

Door lekker op te gaan in jouw bewegingen en je creativiteit de vrije loop te laten gaan, ontstaat er meer vertrouwen in onszelf met als gevolg dat je zelfrespect vergroot. Het comfortabel voelen met je eigen lijf en hoe het beweegt, opent deuren om meer van jezelf te houden. Voor veel mensen is dit een heikelpunt. Ook ik ben hier zeker tegenaan gelopen. Het is heel verleidelijk om jezelf met anderen te vergelijken, hoe anderen dansen of wat anderen wel niet van jou vinden. Om die gedachten te tackelen, schreef ik eerder de blog 'Geloof niet alles wat je denkt'. Zodra je namelijk die belemmerende gedachten kan loslaten en voor jezelf kan genieten, geeft het je heel veel vrijheid. Dat heeft het mij in ieder geval gegeven.


Dus: Dans voor een sterkere body & mind-connectie!

En het leuke is dat je het gemakkelijk in je woonkamer kan doen. Zet een muzieklijst aan die jij leuk vindt, doe net of er niemand kijkt en ga lekker los op jouw manier. Merk je dat er al van te voren allemaal gedachten naar boven komen om het niet te doen? Daag jezelf dan eens uit om het eerst te ervaren, 10 minuten. En daarna mag je evalueren ;)

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, holistisch coach, natuurgeneeskundige i.o., cacao ceremonie facilitator en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven.Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, natuurgeneeskunde, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen.Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.