Jouw natuurlijke korset in je lichaam
02 mei 2020 
1 min. leestijd

Jouw natuurlijke korset in je lichaam

Iedereen heeft het er wel eens over: die sixpack, een blokjesbuik, hoe je het ook wil noemen. Vooral richting de zomer komt de focus hier weer meer op te liggen, omdat we er wel goed uit willen zien als we onze zomerkleding weer aantrekken. De sixpack is een mode-beeld dat door de jaren heen gecreëerd is, maar sterke buikspieren zijn zeker wel een must voor iedereen. Het is namelijk jouw natuurlijke korset in je lichaam die je rug en organen beschermt.  


"Wees sterk en geef niet op"

 

Vier buikspieren

De buikspieren bestaan uit 4 spieren: de m. rectus adbominis (recht buikspier), m. obliquus externus abdominis (buitenste schuine buikspier), m. obliquus internus abdominis (binnenste schuine buikspier) en m. transversus adominis (diepliggende dwarse buikspier). Deze spieren vormen samen het korset dat je lichaam ondersteunt.

M. Rectus abdominis

De m. rectus abdominis, oftewel de rechte buikspier, is een spier die in verschillende stukjes is opgedeeld, van het borstbeen tot aan het schaambeen loopt. De spier bestaat uit een bovenste deel, dat zich boven de navel bevindt, en een onderste deel, dat zich onder de navel bevindt. De strepen die de blokjesbuik creëren zijn verschillende pezen die horizontaal in je lichaam lopen. De rechte buikspier zorgt ervoor dat je bovenlichaam kan buigen door de ribbenkast naar je bekken te trekken of omgekeerd.

M. Obliquus abdominis

De m. obliquus abdominis, oftewel de schuine buikspieren, bevinden zich aan beide kanten van je rechte buikspier en lopen van de onderste ribben tot in de schaamstreek. De schuine buikspieren bestaan uit twee lagen: de interne schuine buikspieren en dwars daarop de oppervlakkig gelegen externe schuine buikspieren. De schuine buikspieren helpen bij het draaien en zijwaarts buigen van het bovenlichaam.

M. Transversus abdominis

De m. transversus abdominis, oftewel de dieperliggende dwarse buikspieren, bevinden zich onder de rechte buikspier. Het zijn deze spieren, die je darmen op z'n plek houden en ook een rol spelen in de buikademhaling. Deze spieren worden tijdens de pilates en yoga lessen veelvoudig aangesproken naast de rechte en schuine buikspieren.  


Pilates

Bij alle oefeningen die er gedaan worden tijdens de klassiek mat pilates les, wordt er gestart met het activeren van de diepere buikspieren. Door de bekkenbodemspieren op je uitademing te activeren en omhoog op te trekken richting je navel, activeer je de dieperliggende buikspieren. Wanneer je bij de start van een oefening de dieperliggende buikspieren actief maakt, trek je de buikspieren langs je wervelkolom omhoog. Onder andere hierdoor creëer je ruimte tussen de wervels van je wervelkolom. Zo kan je beter en op een veiligere manier voor je rug de oefeningen uitvoeren. Daarbij worden de ingewanden in je buik op zijn plek gehouden door de m. transversus abdominis. Met als doel dat de ingewanden tijdens de oefeningen goed worden beschermd tegen mogelijke druk van het bewegen. Tijdens de oefeningen worden ook de overige buikspieren getraind door de bewegingen die je maakt.

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, holistisch coach, natuurgeneeskundige i.o., cacao ceremonie facilitator en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven. Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, natuurgeneeskunde, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen. Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.