Beweeg je gelukkig en sterk + 5 tips hoe
08 februari 2020 
in Yoga
1 min. leestijd

Beweeg je gelukkig en sterk + 5 tips hoe

Ken je dat voldane gevoel in de douche na het sporten? Tegenwoordig zitten we erg veel. En hebben we dat voldane gevoel veel minder vaak. Je leest niet voor niets overal: "zitten is het nieuwe roken". Maar waarom dan? In deze blog lees je er meer over en welke positieve ontwikkelingen je er voor jezelf uit kan halen. Dus beweeg je gelukkig en sterk met 5 tips hoe.   


Liever luisteren?

In onderstaande podcast neem ik je mee in de kern van deze blog.Voldaan gevoel na het sporten

Ik hoor het vaak: "als ik dan eenmaal ben geweest, dan voel ik me heerlijk". Iets wat gezegd wordt, voordat we gaan sporten, maar geen zin hebben. Als je flink gesport hebt, vindt er een chemisch proces plaats in je lichaam, waarbij wonderlijke stoffen en hormonen vrij komen in je lichaam. Voorbeelden hiervan zijn: endorfines, oestrogeen, dopamine en serotine. Deze stofjes zorgen voor dat geluksgevoel. Ook helpen ze je helderder te denken en maken ze je rustiger in je lichaam.  

Te veel zitten

Tegenwoordig zitten we gemiddeld zo'n 8,5 uur op een dag. Je kan je voorstellen dat in die tijd dat we stil zitten er minder van de gelukstofjes zoals hierboven worden aangemaakt. Daarbij vertragen allerlei processen in het lijf en "dutten" we als het ware in.  


5 tips om jezelf gelukkig en sterk te bewegen

Mijn (en die van vele andere gezondheidssite's) tip is dan ook om regelmatig op de dag te bewegen. Dus niet alleen tijdens het losgaan in een sportschool. Kijk of je de beweging over de dag kan verdelen, zodat je lichaam regelmatig wakker gemaakt wordt. 

1) Start je dag met een paar simpele oefeningen om je lichaam wakker en los te maken;
2) Sta elk uur even op. Loop zelf om je drinken te halen in plaats dat iemand het voor je haalt;
3) Maak een wandeling. Dit kan 's morgens vroeg voor of vlak na je ontbijt. Bekijk bijvoorbeeld eens de zonsopkomst. Of ga wandelen tijdens de lunch. Of plan een wandelvergadering. Blijven je hersenen ook lekker scherp ;)
4) Regel een sta-bureau en doe staand je werk;
5) Fiets of wandel wanneer je erop uit gaat.  


Bonus! Doe yoga!

Heb je behoefte aan rust in je hoofd? Heb je het gevoel dat je lichaam stijf is? Ervaar je dat je lichaam slap en futloos is? Doe mee met reguliere yoga en pilates lessen bij je in de buurt. Yoga en pilates brengen rust in je hoofd, kracht in het lichaam en flexibiliteit in zowel je gedachten als je spieren. Dus hop, kom in beweging en maak jezelf gelukkig en sterk!

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, holistisch coach, natuurgeneeskundige i.o., cacao ceremonie facilitator en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven. Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, natuurgeneeskunde, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen. Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.