Koud afdouchen voor een gezonder lichaam
29 februari 2020 
2 min. leestijd

Koud afdouchen voor een gezonder lichaam

Wellicht als je wel eens naar de sauna bent geweest, ben je bekend met het koude dompelbad of het afdouchen. Maar hoe vaak maak jij daar gebruik van? Of denk je "mij te koud!"? Dus loop je met een grote boog om die koude douche heen. Toch heeft het dompelbad of die koude douche positieve effecten en is het juist goed om die te integreren in je leven. In deze blog uitleg en tips hoe koud afdouchen bijdraagt aan een gezonder lichaam.   


"Na een koude douche voel ik me energieker en alerter"

 

Mijn ervaring

Ik was iemand die het altijd koud had, dikke sokken aan, altijd zittend onder een dekentje en dan nog steeds voelde mijn handen koud aan. Een warme douche hielp mij juist warm te worden en ik moest er niet aan denken om dan de kraan naar koud te draaien. In de sauna ging ik altijd wel even buiten een rondje lopen om af te koelen en soms spoelde ik me daar wel eens koud af, maar fan was ik niet. Tot ik in 2019 deelnam aan het jaarprogramma van 365 dagen succesvol (affiliate-link), waarbij we in het eerste weekend in een ijsbad gingen. Het vroor die dag en er waren ook nog eens ijsklontjes aan het water toegevoegd. Dus geloof me, het was heel koud 😂 Die keer kwam ik tot mijn knieën onder water. Een jaar later deed ik weer mee, ook nu kwam ik tot mijn knieën, maar wel een stuk makkelijker en ontspannender. Waarna ik in mezelf voelde "ik wil hier meer mee". En zo geschiede. De eerste keer was hel, maar met rustig door te blijven ademen en het te blijven oefenen, sta ik inmiddels geruime tijd onder een koude douche.  


Wim Hof methode

Wim Hof, ook wel The Iceman genoemd, heeft veel onderzoek gedaan naar het effect van kou op je lichaam. Er bestaat een hele methodiek waarin je leert om je ademhaling onder controle te houden en de kou te trotseren. Van een koude douche tot aan in de sneeuw staan en zelf in ijskoud water zwemmen. Voordat je hiermee begint: indien je twijfels hebt of (het onderzoeken van) deze methode iets voor jou is, raadpleeg dan eerst je huisarts! Met de Wim Hof methode leer je jouw autonome zenuwstelsel te beïnvloeden. In het autonome zenuwstelsel wordt onder andere de temperatuur van je lichaam geregeld, maar ook je hartslag, bloeddruk, ademhaling en de werking van de bloedvaten. De effecten van de Wim Hof methode zijn:

  • een sterker immuunsysteem (dus minder vaak ziek);
  • betere focus;
  • hogere vetverbranding;
  • voelt je energieker;
  • betere sportprestaties;
  • minder ontstekingen in je lichaam;
  • minder stress;
  • een rustig (bijna meditatief) gevoel.

 

Koud afdouchen

Ik kan me voorstellen dat ijsbaden en marathons in de sneeuw je afschrikken. Maar zoals met alles kan je met kleine stapjes beginnen, zoals koud afdouchen. Je kan dit doen na je standaard douchesessie. Bouw het rustig op en blijf goed naar je lichaam luisteren. Zorg dat je rustig blijft ademhalen: focus je op je navel en adem diep in, langzaam uit. Begin met 15 seconden het koude water over je voeten en onderbenen te laten stromen. Bereid dan het gebied uit naar je bovenbenen, je polsen en armen. Bouw het langzaam op tot ook je bovenlijf onder het koude water is (niet je hoofd!). Maximaal 1,5 tot 2 minuten. En blijf goed naar je lichaam luisteren. Nogmaals: indien je twijfels hebt of (het onderzoeken van) deze methode iets voor jou is, raadpleeg dan eerst je huisarts!   

Mij geeft het afdouchen me een heel goed gevoel. Inmiddels is het een standaard ritueel aan het einde van mijn douchesessie. Ik blijf dan ook zeker koud afdouchen voor een gezonder lichaam.

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, holistisch coach, natuurgeneeskundige i.o., cacao ceremonie facilitator en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven. Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, natuurgeneeskunde, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen. Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.