Reiki: mijn reisgenoot op weg naar binnen
30 mei 2020 
in Reiki
4 min. leestijd

Reiki: mijn reisgenoot op weg naar binnen

In deze bijzondere tijd lees ik vaak de quote "Als je niet naar buiten kan, ga naar binnen". Voor mij is deze tijd, waar de behoefte aan verbinding zo groot is en weinig persoonlijk contact mogelijk is, een groot cadeau die ik graag uitpak. De behoefte naar verbinding is sterk aanwezig in mij. Daarom ben ik dankbaar voor de ruimte die er nu is ontstaan om die reis naar binnen te maken. In deze blog vertel ik over Reiki: mijn reisgenoot op weg naar binnen.  


Wat is Reiki?

Reiki is een effectieve en eenvoudige manier van natuurlijk genezen en bewust ontspannen. Het komt oorspronkelijk uit Japan en iedereen kan het leren en iedereen kan de voordelen van Reiki ervaren. Het beoefenen van Reiki brengt meer rust en ontspanning in je leven en geeft je een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Voor mij is het een ideale oefening in zelfliefde. Daarbij kan je Reiki altijd en overal toepassen bij jezelf en anderen. Reiki betekent "universele levensenergie" en tijdens een Reiki-behandeling geef je de levensenergie door via handoplegging. Dit kun je bij jezelf en ook bij iemand anders doen. Ik geef regelmatig Reiki-behandeling aan mijn dochter. Vaak in de avond om de dag op een fijne manier samen in verbinding af te sluiten. Kinderen geven vaak intuïtief aan waar de handen mogen liggen. Zo mooi hoe ze hun gevoel daarbij volgen. Via de verschillende handposities stroomt Reiki naar die plekken in je lichaam die de energie het meeste nodig hebben. Het vult tekorten en herstelt de balans. Reiki werkt in op lichaam, geest en emoties, daardoor zorgt het voor ontspanning, innerlijke rust en een gevoel van vrede en verbinding. Verbinding met je pure zelf.

Voordelen Reiki

 • Reiki is eenvoudig en door iedereen te leren
 • Reiki is altijd en overal te gebruiken
 • Het stimuleert het zelfgenezend vermogen en kan fysieke klachten verlichten
 • Het biedt ondersteuning bij hoogsensitviteit
 • Het is een zelfliefde ritueel
 • Het zijn eenvoudige oefening in bewust voelen en waarnemen wat in je leeft

 

"Ik ga op reis met mezelf en Reiki is mijn favoriete reisgenoot."

 

Waarom ik kies voor Reiki als reisgenoot?

Reiki helpt mij om niet af te dwalen in talloze gedachtes. Het houdt me als het ware bij de les, het houd me bij mezelf.😊 Daarbij helpt het mij met het waarnemen en voelen wat er in mij aanwezig is. Bijvoorbeeld is er spanning of ontspanning, warm of koud, rust of onrust aanwezig. Door mijn handen op mijn lijf te voelen, voel ik me verbonden en geborgen. Net als een moeder die liefdevol haar kind aanraakt, voel ik de liefde door mij stromen.  

Hoe ziet zo een reis er bij mij uit?

 • Ik zoek een rustige plek op waar ik niet gestoord kan worden. Bij mij is dat mijn slaapkamer.
 • Vervolgens ga ik op bed liggen, haal ik een paar keer diep adem en kom ik helemaal aan op de plek waar ik ben.
 • Zodra ik rustig ben, wrijf in mijn handen en begin ik mijn Reiki behandeling:
 • ik leg mijn hand op mijn ogen, tot ik een licht tinteling in mijn handen waarneem en dan ga ik door
 • naar mijn oren
 • nek
 • borst
 • solar plexus
 • bekken

Net als bij een bodyscan blijf ik met mijn aandacht bij het gebied waar mijn handen liggen en focus ik op mijn ademhaling. Ik doe het vaak zolang het goed voelt. Meestal zo een half uur tot een uur.  

Mijn Reiki-reis in tijden van corona

Door alle veranderingen die deze bijzondere tijd rondom de corona-situatie met zich meebrengt, ervoer ik in de eerste weken veel onrust en een opgejaagd gevoel. Thuisonderwijs en thuis werken te combineren vond ik best een uitdaging als alleenstaande moeder. Gelukkig kunnen we vertrouwen op de wijsheid van ons lichaam... Mijn lichaam gaf gelijk aan dat die aandacht nodig had. En ik luisterde. Omdat ik aanvoelde dat het NU belangrijk is om er naar te luisteren. Ik had gekozen om twee dagen vrij te nemen om voor mezelf meer rust en ruimte te creëren. Deze keuze voelde voor mij heel bijzonder, omdat ik dit anders nooit zo gedaan zou hebben. Vroeger was ik gewoon door gegaan. Nog meer mijn best doen en een stapje harder gaan werken. Herken je dat? Dit ging nu niet meer. Ik kon het niet. Er moest iets veranderen. Maar wat en hoe? Tijdens een meditatie ging ik aan mezelf vragen wat ik nu nodig heb... Het antwoord was RUST. Naar aanleiding daarvan ging ik kijken/voelen hoe ik nog meer rust voor mezelf kon creëren ...en tadaaa.. Ik mag verlof aanvragen. Wat voelde dit nieuw en ook een beetje ongemakkelijk. Maar wat had ik dit nodig.  

Waar kies ik voor? Liefde of angst?

Juist NU. Ik merk dat deze vraag steeds belangrijker voor mij wordt. Jij ook? Tijdens mijn vrije dagen heb ik veel gemediteerd en gaf ik mezelf regelmatig Reiki-behandelingen. De focus op mezelf en de liefdevolle zorg brachten het gevoel van rust en ontspanning weer terug. Ik stapte terug in mijn kracht en voelde de verbinding met mezelf weer. Wat ik hiervan meeneem en graag met je deel is: dat ik me bewuster ben geworden, hoe belangrijk het voor mij en mijn gezondheid (mentaal, emotioneel en fysieke) is om naar die signalen van mijn lichaam te luisteren. En dat niet alleen nu in deze bijzondere tijd, nee altijd! Tijd en ruimte nemen om de verbinding met jezelf vaker te voelen en op te zoeken. Dat betekend voor mij goed voor mezelf te zorgen. En het is nodig. Niet alleen voor mij. Voor iedereen. NU is de tijd en gelegenheid om te leren voelen wat echt van belang is. We mogen andere prioriteiten gaan zetten. Dit zal andere keuzen met zich meebrengen. En ja, dit is spannend en toch voel ik dat ik het niet meer anders wil en kan. Trouw zijn aan wat werkt voor mij en dingen zo inrichten dat het goed voelt voor mij, is een van de belangrijkste lessen die ik meeneem uit deze tijd. Eigen verantwoordelijkheid en authenticiteit. Hier draait het om.  

Wil je ook op reis?

Wil jij ook Reiki als reisgenoot op weg naar binnen? Doe dan vooral de oefeningen. Ga lekker liggen, adem een paar keer diep in en langzaam uit, wrijf je handen tegen elkaar en begin van boven naar beneden. Hoofd, ogen, oren enzovoort. Ik wens je een hele fijne reis.

Over de schrijver
"Mensen zullen vergeten wat je gezegd hebt, ze zullen vergeten wat je gedaan hebt. MAAR ze zullen nooit vergeten welk gevoel je hun gaf." ~Maya Angelo Ik ben Britta en mijn missie is het harten wakker te kietelen. Ik doe dit met lichaamswerk gericht op bewustzijn, zelfinzicht en het contact met jezelf verdiepen. Je leert voelen wie je echt bent en wat je echt wil. Mijn droom is het dat iedereen 365 dagen vakantiegevoel leeft. Dat we met z'n alle ons pure zelf durven zijn. En het in anderen verwelkomen. Dat vind ik belangrijk. Dit is wie wij van nature zijn. Heel en uniek. Ik draag bij om die puurheid weer naar boven te halen. Ik bied een plek om je te laten ervaren dat het veilig en leuk is om je ware zelf weer te ontdekken. Een diepe verbondenheid met jezelf. Ik was 17 jaar oud toen Reiki in mijn leven kwam. Ik ben nu Reiki Master en energetisch therapeut. Op dit moment volg ik een yoga teacher training bij Yogashala in Den Haag. Ik ervaar deze training als een verdieping op het gebied rondom natuurlijk genezen. Het lichaam heeft alle antwoorden. Het laat zien wat aanwezig is. Fysiek en emotioneel. En het helpt mij om mijn pure, ware zelf te voelen. Ik noem het vaak "inchecken in mijn eigen ruimte". Puurheid koesteren. Dat is wie ik ben en waar ik voor leef. Puurheid is liefde. Jij bent liefde.