Yogatherapie voor een gezond lichaam en een gezonde geest
28 maart 2020 
in Yoga
3 min. leestijd

Yogatherapie voor een gezond lichaam en een gezonde geest

De oude Romeinen zeiden het al: een gezonde geest in een gezond lichaam gaan hand in hand. Hiermee bedoelden ze dat zorgen voor je lichaam essentieel is voor mentaal en psychologisch welzijn. Ook de vroegere yogi’s in India hebben dit goed begrepen: lichaam en geest staan niet los van elkaar. Daarom sluiten yoga en psychologie ook zo goed bij elkaar aan: Yogatherapie voor een gezond lichaam en een gezonde geest.


“Mens sana in corpore sano.”

Yoga en psychologie

Als yogadocent en psycholoog pas ik dit toe in de vorm van yogatherapie. Wat is yogatherapie precies? Yogatherapie betekent voor mij een ontdekkingstocht naar jezelf, waarin je steeds meer inzicht krijgt in jezelf een onderweg de vrijheid gaat voelen om te doen wat in essentie bij je past. Je leert om goed voor jezelf te zorgen, een stabiele basis te leggen voor je eigen gezondheid en welzijn, en van daaruit blijf je jezelf gedurende je hele leven ontwikkelen. Zelf kwam ik in aanraking met yoga in mijn tienerjaren, eerst vooral als een vorm van beweging die me hielp met meer bewustzijn in mijn lichaam te bewegen. Gaandeweg ontdekte ik hoe yoga ook op mentaal vlak een verdiepend effect had. Ik leerde nog meer over yogafilosofie toen ik door India en Nepal reisde, waar een heel nieuwe wereld voor me openging. Yoga raakte zo steeds meer verweven in mijn leven en ik blijf nog steeds elke dag leren. Die voortdurende ontwikkeling, dat is waar yogatherapie in de kern over gaat.


Yoga voor een gezonde leefstijl

Yoga richt zich met name op een gezonde geest. Misschien verbaast dat je, en denk je bij yoga vooral aan de houdingen op de mat, aan flexibeler en sterker worden of juist aan meer ontspannen. Dat hoort er inderdaad allemaal bij. Maar alle yoga-oefeningen zijn uiteindelijk bedoeld om het lichaam in balans te brengen, omdat een gezond en fit lichaam een voorwaarde is voor rust en kalmte in je hoofd. Traditioneel gezien is het ultieme doel van yoga om balans in je geest te ontwikkelen, en zo te werken aan ‘zelfrealisatie’ of vrijheid van het lijden. Daarom zijn er allerlei technieken in yoga die samen zorgen voor algeheel welzijn. De basis hiervan is een gezonde leefstijl. Dit wordt samengevat in de 5 punten van de yogaleefstijl:

  1. Voldoende beweging
  2. De juiste ademhaling
  3. Regelmatige ontspanning
  4. Een evenwichtig voedingspatroon
  5. Positief denken

Yoga is dus een geïntegreerde benadering met allerlei positieve effecten op je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Vandaar dat yoga ook wel als therapie gezien kan worden.


Yogatherapie en persoonlijke ontwikkeling

Een belangrijk onderdeel van yogatherapie is dat je je bewust wordt wat er gebeurt in je lichaam en geest. Je werkt aan persoonlijke ontwikkeling, door jezelf op een open en rustige manier te observeren. Hierbij blijf je met een vriendelijke en accepterende blik naar jezelf kijken. Dit kun je toepassen tijdens yoga op de mat, maar ook in je dagelijks leven. In de yogalessen leer je daarnaast met behulp van verschillende oefeningen en vaardigheden - ademhaling, houdingen, leefstijl - verandering te brengen in je eigen leven. Je zult niet in één keer een grote verandering bemerken na de yogales, maar door geleidelijke bewustwording en oefening vindt er op de lange termijn verandering plaats. In yogatherapie word je begeleid in het proces van zelfinzicht, zelfacceptatie en persoonlijke ontwikkeling. Het is een proces dat je je hele leven met je meeneemt, en waarin yoga je helpt je lichaam te versterken, je geest te verbreden en verbinding te krijgen met jezelf. Vandaar de leus yogatherapie voor een gezond lichaam en een gezonde geest.


Tips:

  • Sta elke dag even stil bij hoe je met je gaat. Stap op de stoel van je bestuurder en observeer wat je voelt in je lichaam, wat je opmerkt in je ademhaling, en in je hoofd.
  • Zorg gedurende de dag goed voor jezelf. Gebruik bijvoorbeeld de 5 punten van yoga als leidraad. Zo houd je je busje in goede staat. Dan kun je als bestuurder ook met een prettig gevoel verder reizen!
  • Stel doelen voor de lange termijn. Waar gaat de reis eigenlijk naartoe? Wanneer je het grotere plaatje in gedachten houdt, weet je ook waarom je het doet. Voor jezelf zorgen en dichter bij jezelf komen, waarom is dat voor jou belangrijk? Misschien niet een vraag die je in een keer beantwoordt, dus denk er rustig over na. En houd ook in gedachten dat je je doelen altijd bij kunt stellen - yoga is een voortdurend proces van ontwikkeling, je leven blijft ook veranderen, dus blijf onderzoeken wat bij jou past!

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Wil je meer leren over yogatherapie? Ik geef regelmatig workshops waarin we dieper ingaan op de yogafilosofie en hoe deze je kan helpen om je persoonlijke doelen te bereiken. Het is ook mogelijk om een individuele sessie te plannen, waarin we samen kijken waar je behoeften liggen en je persoonlijk advies krijgt op basis van jouw wensen en mogelijkheden. En ook de werkwijze van Esther Luna sluit hier heel mooi bij aan! Waar je ook gaat, ik wens je een goede reis.

Over de schrijver
Mijn naam is Lana. Ik studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht, en volgde mijn yogadocentenopleiding bij Arhanta Yoga in India. Ooit begon ik mijn carrière in het onderzoek naar behandeling van psychische klachten met neuromodulatietechnieken, maar ontdekte al snel dat mijn hart lag bij het werken met de mensen zelf. Ik maakte de overstap naar een baan als psycholoog en begon met yogales geven bij verschillende studio’s in Amsterdam. Inmiddels kan ik het beste van beide werelden combineren met elkaar integreren in een groeiend vakgebied: yogatherapie!