Bosbaden, in Japan ook wel Shikan Yoku genoemd, is niets anders dan twee uur of langer rustig door het bos wandelen. Klinkt heel simpel en oh zo effectief. De natuur heeft namelijk grote invloed op je welzijn. Bosbaden helpt om bij jezelf thuis te komen.
Een stukje geschiedenis
Wanneer je deze beknopte geschiedenis bekijkt, zijn steden zoals we ze nu kennen pas heel recentelijk in de menselijke geschiedenis ontstaan. De functies van ons mensen hebben zich ontwikkeld in een natuurlijke omgeving en zijn daarop afgestemd. Als we in contact komen met de natuur, of dat nu een bos, park of planten in huis zijn, voelen we ons ontspannen. Dat komt doordat ons lichaam daarop is afgestemd. Ongeveer 7 miljoen jaar geleden begaven onze voorouders zich op weg om de mens te worden die we vandaag de dag zijn. Omdat het nog maar twee- tot driehonderd jaar geleden is dat de Industriële Revolutie grote aantallen mensen dwong naar de stad te verhuizen, hebben we 99,99 procent van de tijd in een natuurlijke omgeving geleefd. In 1800 woonde 3 procent van de totale wereldbevolking in een stad. In 1900 was dit toegenomen tot 14 procent. En in 2016 was dit 54 procent. Maar onze genen kunnen in een paar honderd jaar niet veranderen, dus wonen we in een moderne leefomgeving terwijl ons lichaam nog steeds is ingesteld op de natuur. Dat levert onvermijdelijk stress op en de snelle verspreiding van computertechnologie vergroot die stress nog eens aanzienlijk. Omdat we met de technologische ontwikkelingen over het algemeen steeds verder van de natuur af komen te staan. Gelukkig zijn er ook mooie initiatieven die hierin een brug proberen te staan.
Bosbaden
Het beoefenen van bosbaden komt in principe neer op twee uur of langer rustig door het bos wandelen. Je telefoon blijft daarbij uit, zodat je tijd en aandacht hebt om de omgeving in je op te nemen en in het moment te zijn. Bosbaden helpt zo om bij jezelf thuis te komen.
In het Japans wordt bosbaden ook wel Shikan Yoku genoemd, wat niets anders betekent dan 'niets dan rustig wandelen'. Langzaam door de bossen wandelen, in alle rust, een hele ochtend, middag of dag lang. Iets wat we weinig doen, maar enorm goed voor ons is. In eerste instantie was deze term bedacht om mensen meer naar de Japanse bossen te lokken, maar inmiddels is er na veel onderzoek bekend dat natuur positieve fysiologische en psychologische effecten heeft. Alles wijst erop dat ons lichaam het bos nog steeds als zijn natuurlijke omgeving beschouwt.
Verschillende vormen
De basis van bosbaden is dus rustig door het bos wandelen. Inmiddels zijn er ook vele andere vormen om natuur in te zetten voor je welzijn. Zo kan je mediteren, yoga beoefenen, studeren, werken, sterrenkijken, etc. Onderzoek voor jezelf welke vormen voor jou fijn zijn en verweef die in jouw dagelijks leven.
Wandelcoaching
Wil je meer leren over de effecten van de natuur?
Natuurlijk leven als weg om terug te keren naar jouw kern en vanuit daar te leven. Wie mij echt kent, weet dat ik veel met de natuur bezig ben. Op verschillende niveaus. Letterlijk door te tuinieren, planten in huis te halen, te wandelen in de bossen. En figuurlijk door terug naar je eigen kern toe gaan, je eigen natuur en ritme te leven. Wij mensen zijn onderdeel van de natuur. Natuur is buiten en binnen ons. Verbinden met de natuur en haar cyclus creëert ruimte om je eigen natuur te onderzoeken en daarmee te verbinden. Leren luisteren naar de signalen van je lichaam, je lichaam op natuurlijke en holistische wijze ondersteunen en het zelfhelend vermogen activeren. Leven met de natuur, bosbaden, natuur als medicijn, de seizoenen, de orgaanklok. Verbinden met het ritme van de natuur en je eigen natuur.
En hoe mooi als je dit samen kan doen. Op een plek waar gelijkgestemden samenkomen. Een plek om te verbinden met je kern, te delen over je proces en vanuit daar je leven te leiden. Samen ♥ In de Ground Yourself community neem ik je mee in het natuurlijk leven.