De winter: de nacht van het jaar
24 november 2021 
3 min. leestijd

De winter: de nacht van het jaar

We weten dat er verschillende seizoenen in het jaar zitten: winter, lente, zomer en herfst. Maar wat veel mensen niet beseffen is dat er bij al deze seizoenen ook verschillende energie passen. Afhankelijke van de invalshoek waaruit je naar de seizoenen kijkt, zitten we momenteel aan het begin, op het hoogtepunt of het staartje van de winter. De winter is een tijd die vergeleken wordt met de nacht van het jaar. De aarde lijkt te slapen. Ondertussen is de kracht van vernieuwing en zuivering op een autonome manier aan het werk.


"Sneeuwvlokken zijn de vlinders van de winter"


Liever luisteren?

Wil je liever luisteren naar het verhaal over de energie van de winter? Beluister dan onderstaande podcast aflevering.


De winter is het seizoen wat de meeste mensen graag overslaan. De nachten zijn lang, de dagen zijn kort. Richting het einde van het jaar moet er nog zoveel afgemaakt worden, dus er is geen tijd om het rustiger aan te doen en naar binnen te keren. Aan het begin van het nieuwe jaar zijn er zo weinig activiteiten en vrije dagen gepland dat de tijd erg leeg en alleen maar gefocust op werk kan voelen. Velen hebben zelfs last van een winterdip. Hoe fijn zou het zijn als de wintermaanden niet meer zo als een gevecht hoeven te voelen, maar je met de energie van de winter mee kan bewegen?


De winter: de nacht van het jaar

De kracht van de winter zit vol paradoxen. De winter wordt ook wel vergeleken met de nacht van het jaar. En slapen wordt ook wel vergeleken met de kleine dood. Dus waar we in de winter een beetje sterven, is er ook nieuw leven gehuld in de dood. Er is snelle groei verborgen in de rust van de winter. Het is de tijd van de ijskoningin met een warm hart. De kracht van het nieuwe leven begint te kloppen in een ogenschijnlijk rottend zaadje die tijdens de herfst op de aarde neer is gevallen. Aan de buitenkant is er rust zichtbaar, van binnen is er groei.

Tijdens de winter worden de zaden die in de herfst in de aarde zijn gevallen in rust gezuiverd; in de aarde bouwt zich de energie op die straks nodig is voor groei. Nu is het nog stil. Een deel van de zaden zullen in de lente uitkomen.

In de winter word je op jezelf teruggeworpen en zo als het ware gedwongen een gebied te onderzoeken dat je tot nu toe nog niet de aandacht hebt gegeven die het nodig heeft, of dat je tot nu toe niet verwerkt hebt. Hierin heb je aspecten los te laten die je niet meer dienen en vervolgens te zijn met de stilte en ruimte die er dan in je is. Het gaat hierbij om het opbouwen van het vertrouwen dat inspiratie vanzelf komt. En dat dit op den duur ook vanzelf vorm aan zal nemen. Het vraagt je te accepteren dat het leven een volkomen autonoom proces is dat door ons heen stroomt en dat wij alleen maar op de voet kunnen volgen.

Dus in plaats van direct weer de leegte/ruimte en stilte te vullen zoals we gewend zijn vaak te doen, word je uitgenodigd om geen plannen te maken. Dus geen voornemens. Niet in de actie te komen. Maar te zijn met jezelf. Zodat de zachte signalen en stemmetjes in je lichaam de ruimte krijgen om omhoog te komen. En dat je ze door de stilte kan horen.


Wil je meer leren over de effecten van de natuur?

Natuurlijk leven als weg om terug te keren naar jouw kern en vanuit daar te leven. Wie mij echt kent, weet dat ik veel met de natuur bezig ben. Op verschillende niveaus. Letterlijk door te tuinieren, planten in huis te halen, te wandelen in de bossen. En figuurlijk door terug naar je eigen kern toe gaan, je eigen natuur en ritme te leven.

Wij mensen zijn onderdeel van de natuur. Natuur is buiten en binnen ons. Verbinden met de natuur en haar cyclus creëert ruimte om je eigen natuur te onderzoeken en daarmee te verbinden. Leren luisteren naar de signalen van je lichaam, je lichaam op natuurlijke en holistische wijze ondersteunen en het zelfhelend vermogen activeren. Leven met de natuur, bosbaden, natuur als medicijn, de seizoenen, de orgaanklok. Verbinden met het ritme van de natuur en je eigen natuur.

En hoe mooi als je dit samen kan doen. Op een plek waar gelijkgestemden samenkomen. Een plek om te verbinden met je kern, te delen over je proces en vanuit daar je leven te leiden. Samen ♥ In de Ground Yourself community leer je in verbinding met de natuur te leven.

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, holistisch coach, natuurgeneeskundige i.o., cacao ceremonie facilitator en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven.Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, natuurgeneeskunde, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen.Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.