De lente: de tijd van expansie
05 februari 2023 
3 min. leestijd

De lente: de tijd van expansie

We weten dat er verschillende seizoenen in het jaar zitten: winter, lente, zomer en herfst. Maar wat veel mensen niet beseffen is dat er bij al deze seizoenen ook verschillende energie passen. Afhankelijke van de invalshoek waaruit je naar de seizoenen kijkt, zitten we momenteel aan het begin, op het hoogtepunt of het staartje van de lente. De lente is een tijd van expansie. Langzaam ontwaken we vanuit de winterslaap en ontkiemen de zaadjes. Zodat de sterkste zaadjes in de zomer tot bloei kunnen komen.


"Ga uit je bol ~ Tulp"


Liever luisteren?

Wil je liever luisteren naar het verhaal over de energie van de lente? Beluister dan onderstaande podcast aflevering.

De lente is het eerste volledige seizoen van het jaar. Langzaamaan worden de dagen weer langer en het licht van de zon wordt sterker. In deze tijd gaat dat wat gedurende de winter in je binnenwereld is opgebouwd langzaamaan naar buiten komen. Wellicht merk je dat ook aan jezelf dat je weer meer zin krijgt om naar buiten te gaan en dingen te gaan ondernemen. Je vergroot je wereld weer een beetje. Maar hoe is dit verbonden met de energie van de lente?


De lente: de periode van expansie

De lente is een periode van één en al ontwaken en openbarsten. Het is de zonsopgang van het jaar, nieuw en fris en vol beloften. Maar dit ontwaken gaat niet zonder slag of stoot; het is ook een worsteling. Dat wat opkomt, is namelijk nog kwetsbaar en kan gemakkelijk gestoord, of zelfs vernietigd worden. Het is daarom belangrijk om in deze tijd niet te snel te willen gaan. Anders heb je je energie al verschoten nog voordat het zomer is.

Maar wat heb je dan wel te doen? In de lente is het belangrijk om je aandacht gericht te houden op verdere worteling van de kiemen die willen ontwaken. Zodat er vanuit die worteling een groei naar buiten kan ontstaan, die de eerste vormen voorbrengt. Hierbij heb je letterlijk en figuurlijk je aandacht te geven aan de groei van de zaden. Onder andere door ze te beschermen en te onderhouden. Alleen dan komt er stevige worteling die zorgt voor de basis van de vorm die later ontstaat. Hierbij werken de uiterlijke omstandigheden en de innerlijke menselijke energie soms mee, soms tegen. Dit hoort bij de lente om je elke keer te testen of je zaadje al genoeg geworteld is om groter te groeien.

Anders verwoord: in de lente komt steeds meer vitale energie vrij die zich een weg naar buiten baant en vorm zoekt. De vitale energie dient wel onder controle gehouden te worden en mag geen losgeslagen eigen leven gaan leiden. Want anders stroomt de vitale energie weg naar andere plekken dan waarvoor het nodig is. Het gaat over een vanzelfsprekende ontvouwing naar buiten van hetgeen er binnenin gegroeid is. Daarbij is dosering belangrijk: niet te snel en niet te langzaam, niet te hard en niet te zacht.

Dus laat je nieuwe ideeën en impulsen de ruimte krijgen, zonder het al met de hele wereld te delen. Werk is aan het stevig laten groeien van de worteling van deze ideeën en impulsen. Bouw de fundering met een select groepje mensen. Laat vervolgens vanuit deze fundering je ideeën en impulsen steeds meer vorm krijgen. Perfectioneer ze zowel inhoudelijk als uiterlijk. Waarbij inhoud en uiterlijk met elkaar in harmonie blijven.

Aan het einde van de lente, als de vormen er zijn, kunnen zich de eerste confrontaties met de buitenwereld voordoen. En ga je kunnen ervaren hoe sterk de vormen zijn en of ze bestand zijn in de buitenwereld. Ook daarin gaat het over controle en dan vooral over het vaststellen en handhaven van je eigen grenzen.


Wil je meer leren over de effecten van de natuur?

Natuurlijk leven als weg om terug te keren naar jouw kern en vanuit daar te leven. Wie mij echt kent, weet dat ik veel met de natuur bezig ben. Op verschillende niveaus. Letterlijk door te tuinieren, planten in huis te halen, te wandelen in de bossen. En figuurlijk door terug naar je eigen kern toe gaan, je eigen natuur en ritme te leven.

Wij mensen zijn onderdeel van de natuur. Natuur is buiten en binnen ons. Verbinden met de natuur en haar cyclus creëert ruimte om je eigen natuur te onderzoeken en daarmee te verbinden. Leren luisteren naar de signalen van je lichaam, je lichaam op natuurlijke en holistische wijze ondersteunen en het zelfhelend vermogen activeren. Leven met de natuur, bosbaden, natuur als medicijn, de seizoenen, de orgaanklok. Verbinden met het ritme van de natuur en je eigen natuur.

En hoe mooi als je dit samen kan doen. Op een plek waar gelijkgestemden samenkomen. Een plek om te verbinden met je kern, te delen over je proces en vanuit daar je leven te leiden. Samen ♥ In de Ground Yourself Community leer je in verbinding met de natuur te leven.

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, holistisch coach, natuurgeneeskundige i.o., cacao ceremonie facilitator en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven.Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, natuurgeneeskunde, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen.Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.