De herfst: de tijd van kracht en inkeer in jezelf
21 september 2021 
3 min. leestijd

De herfst: de tijd van kracht en inkeer in jezelf

We weten dat er verschillende seizoenen in het jaar zitten: herfst, winter, lente en zomer. Maar wat veel mensen niet beseffen is dat er bij al deze seizoenen ook verschillende energie passen. Afhankelijk van de invalshoek waaruit je naar de seizoenen kijkt, zitten we momenteel aan het begin, op het hoogtepunt of het staartje van de herfst. De herfst is een tijd waarin het gaat over een combinatie van kracht en inkeer in jezelf. Het is een tijd van oogsten, reflecteren en voorbereiding; een tijd waarin je je klaar maakt voor de winter, het seizoen van de vernieuwing.


Liever luisteren?

Ben je meer een luisteraar dan een lezer? Via onderstaande link luister je naar de podcast over de energie van de herfst.


De herfst is het seizoen wat het meest over het hoofd gezien wordt. Het is de tijd van weer aan het werk gaan na de zomer, nog de laatste dingen voor het einde van het jaar afronden, nog extra van de laatste zonnestralen genieten, etc. Er wordt gemopperd over de regen, we vinden het jammer dat de dagen weer korter worden en zouden het liefst de zomer nog even 3 maanden verlengen. En toch zit er zoveel moois in de herfst verborgen. We zouden zoveel minder last hebben van de winterdip wanneer we de energie van de herfst meer zouden omarmen en gebruiken om onszelf klaar te maken voor de winter.


"De herfst is de lente van de winter"


De herfst: de tijd van kracht en inkeer in jezelf

Wat de herfst is in het jaar, is de tijd van schemering in de dag. Na het ondergaan van de zon begint de tijd van voorbereiding voor de nacht. In een mensenleven is het de middelbare leeftijd (42-63 jaar). De tijd van leven waarin je richting hebt gevonden en hard werkt om je taken te volbrengen. In de herfst heeft de tijd een andere werking dan in de zomer: in de zomer bewerkstelligt de tijd maximale groei, in de herfst bewerkstelligt hij rijpheid. Het is de werking van de tijd die de bloesem van een plant verandert in de samengebalde groeikracht in het zaad voor een nieuwe plant.

In andere woorden: de groei en rijping van de afgelopen tijd wordt in deze periode versterkt door consolidatie. Waar in de zomer de yang-energie alle ruimte krijgt, is het in de herfst de tijd om de yin-energie te verwelkom en langzaamaan meer naar binnen te keren. Het is nu de tijd om de balans op te maken en om na te denken over wat bereikt is en daar lessen uit te trekken.

In deze tijd trek je je terug uit wereldse zaken en vanuit daar beoordeel je wat winst en wat verlies heeft gebracht. Daardoor 'komt je kiel dieper te liggen'. Je wordt krachtiger omdat er sprake is van zelfkennis die voortkomt uit introspectie; daarmee worden zowel je eigen kracht als je zwakheden steeds duidelijker voor je.


Tips om te doen in de herfst

Omdat de herfst je uitnodigt meer naar binnen te keren, zijn er een aantal dingen die fijn kunnen zijn om te doen. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden, maar om je op weg te helpen deel ik hieronder een aantal dingen die je kan doen om de overgang van yang naar yin-energie te ondersteunen.

  • Slaap mee met het daglicht. De dagen worden korter, de nachten worden langer. Kijk eens of je 's avonds eerder je dagprogramma kan afronden. In plaats van er nog 's avonds op uit te gaan, maak ruimte om lekker met een boekje op de bank te zitten of wellicht om 21:00 uur al naar bed te gaan.

  • Ga journalen. Schrijven kan je helpen met reflecteren. Dus neem bijvoorbeeld wekelijks of met volle en donkere maan de tijd om te schrijven wat er dit jaar allemaal in jouw leven tot stand is gekomen. En ben je er blij mee of niet? Wat is er wel en niet gelukt van je verlangens? Door deze tijd te reflecteren, kan je voor jezelf helder maken wat voor jou belangrijk is en waar je in de winter op door wilt voelen. En wat wellicht volgend jaar de aandacht mag en kan krijgen om tot bloei te komen.

Wil je meer leren over de effecten van de natuur?

Natuurlijk leven als weg om terug te keren naar jouw kern en vanuit daar te leven. Wie mij echt kent, weet dat ik veel met de natuur bezig ben. Op verschillende niveaus. Letterlijk door te tuinieren, planten in huis te halen, te wandelen in de bossen. En figuurlijk door terug naar je eigen kern toe gaan, je eigen natuur en ritme te leven. Wij mensen zijn onderdeel van de natuur. Natuur is buiten en binnen ons.

Verbinden met de natuur en haar cyclus creëert ruimte om je eigen natuur te onderzoeken en daarmee te verbinden. Leren luisteren naar de signalen van je lichaam, je lichaam op natuurlijke en holistische wijze ondersteunen en het zelfhelend vermogen activeren. Leven met de natuur, bosbaden, natuur als medicijn, de seizoenen, de orgaanklok. Verbinden met het ritme van de natuur en je eigen natuur.

En hoe mooi als je dit samen kan doen. Op een plek waar gelijkgestemden samenkomen. Een plek om te verbinden met je kern, te delen over je proces en vanuit daar je leven te leiden. Samen ♥ In de Ground Yourself community neem ik je mee in het natuurlijk leven.

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, holistisch coach, natuurgeneeskundige i.o., cacao ceremonie facilitator en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven.Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, natuurgeneeskunde, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen.Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.