,

De herfst: de tijd van kracht en inkeer in jezelf

De herfst: de tijd van kracht en inkeer in jezelf

We weten dat er verschillende seizoenen in het jaar zitten: herfst, winter, lente en zomer. Maar wat veel mensen niet beseffen is dat er bij al deze seizoenen ook verschillende energie passen. Afhankelijke van de invalshoek waaruit je naar de seizoenen kijkt, zitten we momenteel aan het begin, op het hoogtepunt of het staartje van de herfst. De herfst is een tijd waarin het gaat over een combinatie van kracht en inkeer in jezelf. Het is een tijd van voorbereiding; een tijd waarin je je klaar maakt voor de winter, het seizoen van de vernieuwing.

 

De herfst is de lente van de winter

 

De herfst is het seizoen wat het meest over het hoofd gezien wordt. Het is de tijd van weer aan het werk gaan na de zomer, nog de laatste dingen voor het einde van het jaar afronden, nog extra van de laatste zonnestralen genieten, etc. Er wordt gemopperd over de regen, we vinden het jammer dat de dagen weer korter worden en zouden het liefst de zomer nog even 3 maanden verlengen. En toch zit er zoveel moois in de herfst verborgen. We zouden zoveel minder last hebben van de winterdip wanneer we de energie van de herfst meer zouden omarmen en gebruiken om onszelf klaar te maken voor de winter.

 

De herfst: de tijd van kracht en inkeer in jezelf

Wat de herfst is in het jaar, is de tijd van schemering in de dag. Na het ondergaan van de zon begint de tijd van voorbereiding voor de nacht. In een mensenleven is het de middelbare leeftijd (42-63 jaar). De tijd van leven waarin je richting hebt gevonden en hard werkt om je taken te volbrengen.

In de herfst heeft de tijd een andere werking dan in de zomer: in de zomer bewerkstelligt de tijd maximale groei, in de herfst bewerkstelligt hij rijpheid. Het is de werking van de tijd die de vederlichte bloesem van een plant verandert in de samengebalde groeikracht in het zaad voor een nieuwe plant. In andere woorden: de groei en rijping van de afgelopen tijd wordt in deze periode versterkt door consolidatie. Waar in de zomer de yang-energie alle ruimte krijgt, is het in de herfst de tijd om de yin-energie te verwelkom en langzaamaan meer naar binnen te keren.

Het is nu de tijd om de balans op te maken en om nat te denken over wat verworven is en daar lessen uit te trekken.

In deze tijd trek je je terug uit wereldse zaken en vanuit beoordeel je wat winst en wat verlies heeft gebracht. Daardoor ‘komt je kiel dieper te liggen’. Je wordt krachtiger omdat er sprake is van zelfkennis die voortkomt uit introspectie; daarmee worden zowel je eigen kracht als je zwakheden steeds duidelijker voor je.

 

Wil je meer leren over de effecten van de natuur?

Natuurlijk leven als weg om terug te keren naar jouw kern en vanuit daar te leven. Wie mij echt kent, weet dat ik veel met de natuur bezig ben. Op verschillende niveaus. Letterlijk door te tuinieren, planten in huis te halen, te wandelen in de bossen. En figuurlijk door terug naar je eigen kern toe gaan, je eigen natuur en ritme te leven.

Wij mensen zijn onderdeel van de natuur. Natuur is buiten en binnen ons. Verbinden met de natuur en haar cyclus creëert ruimte om je eigen natuur te onderzoeken en daarmee te verbinden. Leren luisteren naar de signalen van je lichaam, je lichaam op natuurlijke en holistische wijze ondersteunen en het zelfhelend vermogen activeren. Leven met de natuur, bosbaden, natuur als medicijn, de seizoenen, de orgaanklok. Verbinden met het ritme van de natuur en je eigen natuur.

En hoe mooi als je dit samen kan doen. Op een plek waar gelijkgestemden samenkomen. Een plek om te verbinden met je kern, te delen over je proces en vanuit daar je leven te leiden. Samen ♥ In de Ground Yourself community neem ik je mee in het natuurlijk leven. Wil je hier meer over leren, sluit dan aan bij de community.