Holisme in het lichaam
Natuurgeneeskunde
Esther Luna Verloop
Natuurgeneeskunde
04/23/2023
3 min

Holisme in het lichaam

04/23/2023
3 min

‘Alles is met elkaar verbonden’ volgens de holistische levenswijze. Wat houdt dat in? Het universum bestaat uit melkwegstelsels, die weer bestaan uit meerdere planeten zoals de aarde. De aarde bestaat uit verschillende natuurelementen zoals water, aarde, vuur en lucht. Wij mensen wonen op de aarde en maken gebruik van deze elementen om te leven. De kwaliteit van deze elementen heeft invloed op het welzijn van ons mensen. En ga zo maar door. Alles is met elkaar verbonden. Je kan het ene element niet loskoppelen van het andere. Zo ook niet de mens. Om te leven vanuit je essentie en om je welzijn te vergroten, heb je zowel naar alles in de wereld om je heen als naar je eigen belevingswereld, zowel verleden als heden, te kijken.


Liever luisteren?

Wil je liever luisteren naar wat holisme in het lichaam inhoudt? Beluister dan onderstaande podcast aflevering.


(Vaak deel ik nog iets extra's in de podcast-afleveringen. Dus mocht je nieuwsgierig zijn, beluister hem via Spotify of een van de andere podcast-kanalen😉)


Holisme 

Holisme is een levensvisie waarbij met een allesomvattende blik gekeken wordt naar het leven. Het woord ‘holisme’ stamt af van het Griekse woord ‘holos’, wat volledig of geheel betekent. In deze kijk op het leven gaat men uit van het principe dat alles met elkaar verbonden is; dat er samenhang is tussen de verschillende onderdelen van een systeem, bijvoorbeeld het menselijk lichaam. Maar ook tussen verschillende systemen is er interactie en samenhang bijvoorbeeld tussen verschillende lichamen of mensen, alsook tussen mens en dier. Dit betekent dat elke actie een reactie geeft en iedere reactie weer een volgende actie. Anders geformuleerd: alles om je heen, alles in jezelf, is energie en deze energie verbindt en geeft (re)actie. Dit geheel is een systeem en in dit systeem is alles met elkaar verbonden.

Een holistische kijk op het leven leert je om bewust te worden van de verbondenheid van alles en om bij jezelf te onderzoeken hoe jij omgaat met deze samenhang in jezelf en om je heen. Zo heb je niet alleen een fysiek lichaam, maar ook een mentaal, emotioneel en spiritueel lichaam. En daarnaast speelt het sociale en relationele aspect ook een belangrijk rol. Al deze niveaus hebben invloed op elkaar. Dat wat op fysiek niveau bij je binnenkomt, beïnvloedt ook je gedachten en je emoties, en visa versa. Volgens de holistische visie is dit bepalend voor jouw welzijn, of je leeft vanuit jouw essentie en hoe jij in de wereld staat. "Het geheel is meer dan een opsomming van onderdelen" 
- Aristoteles Natuurgeneeskunde en holisme 

De Westerse natuurgeneeskunde maakt ook gebruik van het holistische gedachtengoed, je bent niet los te koppelen van het geheel. Als je wilt nagaan hoe het met je is, dan kan je niet alleen naar het functioneren van één orgaan kijken of alleen naar het huidige moment. Alle organen en alles in je belevingswereld, zowel het verleden als het heden, horen erbij om een volledig beeld te schetsen. Alle niveaus dienen te worden meegenomen om te leven vanuit je essentie en daarmee je welzijn te vergroten. 

Wanneer een van deze niveaus uit balans is, heeft dat invloed op je gehele lichaam. Geef je positieve voeding, in de breedste zin van het woord, aan elk afzonderlijk holistisch niveau dan blijf je in balans. Doe je dat niet dan ga je dat op de andere niveaus merken; bijvoorbeeld één niveau gaat overcompenseren en een ander niveau wordt zwakker. Op den duur zullen hier klachten uit ontstaan die fysiek zichtbaar kunnen worden zoals hoofdpijn, schouderpijn, verkoudheid, buikpijn, slecht slapen.


“Luister naar je lichaam, het probeert je wat te vertellen.” 


Je holistische lichaam 

Het lichaam bestaat uit allerlei onderdelen, die allemaal invloed op elkaar hebben. Denk aan je organen, maar ook aan je emoties en gedachten. Daarbij is ieder lichaam ook een onderdeel van de omgeving waarin het leeft, die ook weer invloed op je heeft. Voor je eigen welzijn is het belangrijk om je bewust te zijn van deze verbinding met alles in en om je lichaam. En te luisteren naar wat je holistische lichaam je te vertellen heeft. Welke signalen geeft jouw lichaam je? Wat is de boodschap die jouw lichaam je daarmee probeert duidelijk te maken? 

Heb je niet de kennis over wat verschillende organen en plekken in je lichaam betekenen, vraag het dan aan jouw lichaam en wees vervolgens stil om het antwoord van jouw lichaam te horen. Jouw lichaam bezit zoveel meer wijsheid dan dat we het toekennen. Ga op elk niveau de verbinding aan met jouw lichaam, ontdek de wijsheid die het bezit en leef vanuit jouw essentie. 


Wil je meer leren over hoe je holistisch lichaam met je communiceert? En jij dit kan interpreteren plus hoe je deze informatie vervolgens ten positieve kan inzetten voor je eigen welzijn?

In de Sacred Garden heb ik mijn jarenlange onderzoek verwerkt in een online tuin waar je alle ruimte hebt om op je eigen tempo te ontdekken over leven met ritmes van de natuur, natuurgeneeskunde, kruiden, cacao, Human Design en meer. Samen met anderen (inclusief ikzelf) die ook hiermee bezig zijn, is er de ruimte om elkaar te cheerleaden en inspireren. Voel je welkom om een kopje thee te komen drinken in deze prachtige kleurrijke tuin!Categorieën