Natuurgeneeskunde

Wat is natuurgeneeskunde?

Het klinkt logisch dat natuurgeneeskunde draait om het genezen van klachten op natuurlijke wijze, maar hoe werkt dat dan precies? Wanneer je zelf even gaat brainstormen, kom je wellicht op kruiden die je helpen en eventueel voeding. Maar natuurgeneeskunde is zoveel meer dan dat.

Natuurgeneeskunde valt in onze Westerse moderne samenleving onder de alternatieve en natuurlijke geneeswijzen. Binnen deze stroming bestaan er verschillende richtingen, zoals homeopathie, natuurgeneeskundige therapie, energetische therapie, acupunctuur, fytotherapie, hypnotherapie, iriscopie, mesologie, orthomoleculaire geneeskunde, osteopathie, shiatsutherapie en nog vele meer. Allemaal met hun eigen werkwijze, maar met als doel om via natuurlijke geneeswijze het welzijn van mensen te verbeteren. In de Oosterse samenlevingen zijn vele van deze natuurlijke geneeswijzen al eeuwen oud en helemaal ingebakken in de cultuur. Gelukkig zie ik ook in Europa steeds meer de erkenning voor de werking van natuurlijke geneeswijze. Kijk bijvoorbeeld naar ons buurland Duitsland.


"Het geheel is meer dan een opsomming van onderdelen"

- Aristoteles

Natuurgeneeskundige therapie, wat is dat?

Binnen de natuurgeneeskunde wordt niet de ziekte van een persoon centraal gezet, maar het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen. Klachten en ziekten worden gezien als het gevolg van blokkades waardoor afvalstoffen zich in je lichaam ophopen en zo hun schadelijke werk kunnen doen. Hierbij wordt er holistisch gekeken naar de mens. Er wordt dus niet alleen naar je lichaam gekeken, maar ook naar de emotionele thema's die spelen en hoe je spiritueel/sociaal in het leven staat. Wanneer je emotioneel veel op je bordje krijgt, kan het zijn dat het te veel is om mee te deal en te verwerken. Op dat moment lopen de emoties als het waren over je lichaam in en wordt het daar opgeslagen. Alles wat er in je lichaam wordt opgeslagen in plaats van doorleeft, verwerkt en vervolgens losgelaten, gaat zich op andere manier manifesteren in je lichaam. Zo ontstaan er klachten. Eerste kleine signalen en wanneer die genegeerd worden, worden over tijd de signalen, klachten en ziekten steeds groter. Binnen de natuurgeneeskunde word je ondersteunt in jouw bewustwordingsproces om de blokkades in jou aan te gaan en op natuurlijke wijze weg te nemen. Natuurlijke onderdelen die hieronder vallen zijn onder andere lifestyle- en voedingsadviezen, fytotherapie, iriscopie, lichaamsgerichte therapie en bloesemremedies.


Voeding

Hippocrates zei ooit: "Let food be thy medicine and medicine be thy food". Deze Griekse wijsheid krijgt steeds meer erkenning in onze huidige tijd. Er komt steeds meer bewustzijn dat voeding een grote invloed heeft op onze gezondheid. Een natuurgeneeskundige heeft deze kennis ook. Ze weet hoe orgaansystemen werken en hoe je deze kunt ontlasten met behulp van voeding, zodat het lichaam op een constructieve manier weer krachten kan opdoen. Zodat het lichaam van binnenuit het zelfhelend vermogen kan aanzetten en haar welzijn kan vergroten.


Fytotherapie

Kort uitgelegd is fytotherapie een vorm van natuurlijke geneeskunde waarbij alle actieve ingrediënten van een plant (op vezels na) gebruikt voor een tinctuur. Met water en alcohol wordt er een extract uit de plant gedestilleerd. Door het innemen van deze druppels helpen de kruiden de organen in je lichaam om het zelfhelend vermogen aan te zetten. Hierbij heeft elk kruid een andere werking. De ene keer werkt het ontspannend op het spijsverteringsstelsel, de andere keer helpt het je lever te ontgiften of helpt het de eczeem op je huid te verminderen.

Iriscopie

Met onze ogen bekijk je de wereld om je heen. Regelmatig kijk je anderen aan in hun ogen. En wellicht heb je wel eens de spreuk gehoord dat 'je ogen een reflectie van de ziel' zijn. Binnen de natuurgeneeskunde wordt ervan uit gegaan dat het oog het hele wezen van de mens reflecteert. Zo geven vele kleine rode adertjes in het witte gedeelte van je oog aan dat er ergens in het lichaam een overprikkeling gaande is. Of bij bijvoorbeeld leverklachten dat het oogwit een gelige kleur krijgt. Door je oog te bekijken kan een natuurgeneeskundige meer informatie verkrijgen over de werking van je organen. Deze diagnosemethode wordt ook wel iriscopie genoemd.


Lichaamsgerichte therapie

Zoals ik al eerder schreef is het holisme een belangrijke leidraad binnen de natuurgeneeskunde. De focus ligt dus niet alleen op de ogen en organen, maar op het gehele lichaam. Er wordt ook vanuit gegaan dat het lichaam en de geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. We bestaan dus niet uit losse onderdelen, maar zijn een geheel. Je kan je lichaam ook zien als een dominobaan. Wanneer er op een plek iets gaande is, zal dat ook effect hebben op andere plekken in jou. En dit kan op verschillende niveaus tot uiting komen: fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel. Bij lichaamsgerichte therapie worden werkwijzen ingezet als massage, ademhaling en oefeningen/yoga. Deze vorm kan fijn zijn als je moeite hebt om emoties onder woorden te brengen.


Bloesemremedies

Waar fytotherapie meer op de organen zijn uitwerking heeft, dus op een fysiek niveau, werken bloesemremedies op je emotionele en mentale gemoedtoestand. Hierbij worden destillaten van planten en bloemen ingezet om negatieve stemmingen of gemoedtoestanden te verzachten. Dit moet je niet zien als symptoombestrijding, want er wordt hierbij nog steeds gekeken naar de dieperliggende oorzaak. Zodat vervolgens er heling plaats kan vinden in de kern van de klachten.

Reactie plaatsen