Weer vitaal door gezonde voeding
Voeding
Esther Luna Verloop
Voeding
02/03/2022
7 min

Weer vitaal door gezonde voeding

02/03/2022
7 min

Als je het mij vraagt, wordt voeding nog steeds veel te weinig gewaardeerd en haar helende werking onderschat. Door bewust om te gaan met je eten, kan je zelf zoveel doen met voeding om jezelf weer gezond en vitaal te maken en te laten blijven. In deze blog neem ik je mee in een aantal basisprincipes van ons lichaam en het helende vermogen van voeding.


Het zelfhelend vermogen van het lichaam

Het zelfhelend vermogen van ons holistische lichaam staat centraal binnen de natuurgeneeskunde. Maar wat is het zelfhelend vermogen? Het is een complex systeem dat altijd streeft naar balans in jou. Wat we ook binnenkrijgen en hoe we ook met onszelf of met ons lijf omgaan, je lichaam is in staat om een op deze manier verkregen onbalans te herstellen in een natuurlijk evenwicht.

Ziekte laat zien dat de balans in je lichaam verstoord is en dat je immuunsysteem hard aan het werk is om de onbalans te herstellen in je lichaam. Wanneer je te maken krijgt met ziekte (klein en groot!) is het goed om eens kritisch te kijken naar waar je jezelf dagelijks mee voedt. Dit kan je breder trekken dan wat je letterlijk eet en drinkt. Dus ook welke informatie je tot je neemt door bijvoorbeeld het nieuws te kijken of de krant te lezen. Of welke gedachten je hebt, met welke mensen je omgaat, etc. Dit heeft allemaal invloed op je holistische lichaam. En je immuunsysteem is in grote mate afhankelijk van je leef- en eetpatroon."Laat voedsel je medicijn zijn en niet medicatie je voedsel"  
~ HippocratesDe kwaliteit van voeding

De kwaliteit van voeding is van grote invloed op hoe we onszelf manifesteren, op hoe onze fysieke, mentale en emotionele gesteldheid wordt ervaren, oftewel het heeft effect op onze totale welzijn. Je kunt jezelf eens afvragen of jouw ‘voedingspatroon’ in de breedste zin van het woord, je daadwerkelijk voedt of dat het je gezondheid ondermijnt. Wat heeft positieve en wat heeft negatieve invloed  op je mentale en emotionele welzijn? Ben je je bewust van je gevoelens, je gedachten? Ook de manier waarop je met emoties omgaat en je gedachten en overtuigingen, bepalen zoals je eerder kon lezen je fysieke gezondheid.

Langdurige stressfactoren (bijvoorbeeld eentonige voeding, negatieve gedachten, beperkende overtuigingen, hoge werkdruk, sociale druk) zijn een aanslag op je immuunsysteem, kunnen je ziek maken of vertragen en belemmeren je genezingsproces. Stress kan een gezonde uitdaging zijn, soms hebben we het nodig om goed te kunnen presteren, maar langdurige en aanhoudende stress zonder rust en ontspanning leidt tot overspannenheid van het zenuwstelsel, wat kan leiden tot psychische problemen, oververmoeidheid en/of een verstoorde stofwisseling. Door bewust naar je voeding (in de breedste zin van het woord) te kijken kan je het zelfhelend vermogen van je lichaam ondersteunen en versterken.


Het helende vermogen van fysieke voeding

In de natuurgeneeskunde staat het zelfhelend vermogen van het lichaam centraal, om daarmee de balans in jezelf te herstellen. Verzwakking en ziekte wordt vanuit de natuurgeneeskunde gezien als een gevolg van het ophopen van afvalstoffen. Via verzwakking en ziekte geeft je lichaam aan dat het inwendig evenwicht verstoord is. Op den duur kan deze vervuiling je organen aantasten en zich dieper in je lichaam nestelen. Met als gevolg steeds intensere ziektes.

Laten we even inzoomen op de fysieke voeding en hoe deze het zelfhelend vermogen in jouw lichaam kan ondersteunen. De kwaliteit  van fysieke voeding heeft invloed op de balans in het lichaam evenals de hoeveelheid voeding. Het is een van de middelen die je kan inzetten om het zelfhelend vermogen van je lichaam te activeren, het te versterken, gezonder te maken en zelfs te helen. Neem je eentonige voeding tot je, voeding met weinig natuurlijke voedingsstoffen en/of rijk aan geraffineerde suikers en transvetten, dan is de kwaliteit van je voeding laag en ben je eerder je lichaam aan het vervuilen en verzwakken dan dat je het zelfhelend vermogen van je lichaam ondersteunt. Ook je primaire uitscheidingsorganen, namelijk het spijsverteringskanaal, de lever, de nieren en de longen kunnen door middel van het gebruik van de juiste voeding sterker worden gemaakt, zodat afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten in plaats van dat ze in je lichaam worden opgeslagen.

Dus wat kan je doen om het zelfhelend vermogen van jouw lichaam te ondersteunen en/of te activeren? Hieronder deel ik een aantal uitgangspunten die je in je voedingspatroon kan verwerken.


Volwaardig eten

Om je lichaam de mogelijkheid te geven zichzelf gezond en vitaal te houden, is het van belang dat je de benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Maar wat zijn die benodigde voedingsstoffen?

Voedsel bestaat uit zeven onderdelen, die je allemaal nodig hebt, namelijk: koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen en spoorelementen, en vocht. Kort uitgelegd komt het hier op neer:

  • Koolhydraten, vetten en eiwitten, deze zijn onderdeel van de macronutriënten en heb je in grote aantallen nodig. Het zijn de brand- en bouwstoffen voor je lichaam.
  • Vitamines, mineralen en spoorelementen, deze zijn onderdeel van de micronutriënten en heb je in kleine aantallen nodig. Deze dragen bij aan het gezond blijven van je lichaam, dat je lichaam normaal kan blijven groeien en ontwikkelen. Het zijn hulp- en bouwstoffen.
  • En het laatste onderdeel is vocht. Vocht transporteert onder andere voedingsstoffen naar de juiste plekken in je lichaam, voert afvalstoffen af naar je longen en nieren, koelt je lichaam af en smeert je gewrichten.

Je lichaam heeft al deze zeven onderdelen nodig om in balans te blijven en gezond te zijn. Of wanneer je dit niet bent, op dat moment zichzelf te kunnen versterken. Welke hoeveelheden iemand precies nodig heeft van de zeven onderdelen, is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan leefstijl, lengte, gender en leeftijd. Wat ik wel je nog kan meegeven is om voor volwaardige producten te kiezen. Dus waar zo min mogelijk aan gesleuteld is door de voedselindustrie, zodat de voedingstoffen die in het voedsel zitten zo zuiver mogelijk zijn. Zoals ikzelf regelmatig zeg:“Eet zoals wij mensen vroeger als neanderthalers aten: zo puur mogelijk.” Tegenwoordig zijn er veel verschillende voedingsprogramma's om af te vallen, je fitter te voelen en van het opgeblazen gevoel in je buik af te komen. Van vasten tot aan sapjes en suikervrij eten en alles ertussen in. In dit artikel ga ik niet in op deze stromingen. Wat ik wel mee wil geven is dat er geen one-size-fits-all is. Ook niet als het op voeding aankomt. Naast de verschillende factoren die ik hierboven als noemde zoals leefstijl, lengte, gender en leeftijd, is ook op een dieper niveau elk lichaam anders en is daarom voedingsadvies maatwerk. Wat je wel kan doen is de bovenstaande algemene leidraad van volwaardig eten meenemen in jouw voedingspatroon en advies inwilligen wanneer je meer persoonlijke ondersteuning wil in jouw proces.


Liever verder luisteren?

Wil je liever verder luisteren naar het zuur-base principe en het effect ervan op je lichaam? Beluister dan onderstaande podcast-aflevering.


Zuur-base principe

Naast een volwaardig voedingspatroon kan je ook het zuur-base principe verwerken in je voedingspatroon om het zelfhelend vermogen in je lichaam te activeren en ondersteunen. Het zuur-base principe is een mild eetpatroon. Over het algemeen eten wij Nederlanders veel zuurvormende voeding. Dit houdt niet in dat het zuur smaakt, maar het is zuur door het effect dat deze voeding heeft op de balans in je lichaam, oftewel ph-lagende voeding. De ph-waarde, de afkorting van potentia hydrogenii, staat voor de waterstofionen concentratie. Het geeft de hoeveelheid waterstof-ionen, die zich in een liter oplossing bevinden, weer. Hoe lager de ph-waarde in de vloeistoffen in iemands lichaam is, hoe zuurder het inwendige lichaam is en groter de kans op ontstekingen en andere ziekten is. Voor bloed is de ph-marge vast gesteld op 7,37 tot 7,45. Dit kan je via een bloedtest laten meten. Binnen de complementaire geneeskunde wordt er ook gekeken naar de ph-waarde van urine en speeksel. Voor je gezondheid is het belangrijk om je ph-waarde in balans te houden en dus te zorgen dat deze niet te veel fluctueert. Basische (ph-hogende) voeding helpt hierbij.

In onderstaande tabel is een globaal overzicht gegeven van voeding op basis van dit zuur-base principe. Om in balans te komen en te blijven is het algemene advies om voldoende voeding uit de meer linkse kolommen te eten, zodat de zure voedingsmiddelen worden ‘gecompenseerd’. Het gaat om het gemiddelde.


Ook hierbij geldt weer dat dit een algemeen principe is wat je kan verwerken in je voedingspatroon om jezelf te helpen op weg naar een sterk immuunsysteem en betere gezondheid. Neem je medicijnen of heb je een chronische ziekte, raadpleeg een professional die je kan begeleiden en adviseren in jouw proces.


Het helend vermogen van voeding

Fysieke voeding is een van de onderdelen waarmee je het zelfhelend vermogen van jouw lichaam kan herstellen, activeren en ondersteunen. Hierbij is van belang om alle zeven onderdelen van fysieke voeding tot je te nemen, basisch te eten en de kwaliteit van de voeding onder de loep te nemen. Kies bijvoorbeeld voor vers biologisch of zelfs biodynamische voeding om op die manier zo veel mogelijke voedingstoffen en zo min mogelijke chemische stoffen, die in het productieproces worden gebruikt, binnen te krijgen.

En kijk naast de fysieke voeding ook naar voeding in de breedste zin van het woord. Onderzoek je gedachten, overtuigingen, emoties en sociale contacten. Hoe voedend zijn ze voor je? Geven ze je een vervullend gevoel? Of sleurpen ze energie bij je weg? Of bezorgen ze je stress?

Zorg dat je jezelf ten positieve voedt op alle niveaus (fysiek, mentaal, emotioneel, relationeel en spiritueel) en activeer het zelfhelend vermogen in jezelf.


Liefs,

Esther Luna

♡♡♡


Wil je meer leren over natuurgeneeskunde? En het helend vermogen van voeding?

In de Sacred Garden heb ik mijn jarenlange onderzoek verwerkt in een online tuin waar je alle ruimte hebt om op je eigen tempo te ontdekken over leven met ritmes van de natuur, natuurgeneeskunde, kruiden, cacao, Human Design en meer. Samen met anderen (inclusief ikzelf) die ook hiermee bezig zijn, is er de ruimte om elkaar te cheerleaden en inspireren. Voel je welkom om een kopje thee te komen drinken in deze prachtige kleurrijke tuin!


Categorieën