De zomer: de periode van vorm en zichtbaarheid
02 mei 2023 
3 min. leestijd

De zomer: de periode van vorm en zichtbaarheid

We weten dat er verschillende seizoenen in het jaar zitten: winter, lente, zomer en herfst. Maar wat veel mensen niet beseffen is dat er bij al deze seizoenen ook verschillende energie passen. Afhankelijke van de invalshoek waaruit je naar de seizoenen kijkt, zitten we momenteel aan het begin, op het hoogtepunt of het staartje van de zomer. Wat de middag is in de dag, is de zomer in het jaar. Wat in de winter nog kiemen zijn, komt in de lente in alle prilheid tevoorschijn en wordt in de zomer volledig zichtbaar als vorm. Groei raakt volgroeid; alles wordt volwassen.


"Laten we buiten zitten en de zomer proeven"


Liever luisteren?

Wil je liever luisteren naar het verhaal over de energie van de zomer? Beluister dan onderstaande podcast aflevering.

De zomer is het tweede volledige seizoen van het jaar. Lange dagen, veel zonuren, buiten zijn. In deze tijd gaat dat wat gedurende de winter in je binnenwereld is opgebouwd en in de lente langzaamaan naar buiten is gekomen nu haar volledige vorm aannemen en zich laten zien.


De zomer: de periode van vorm en zichtbaarheid

In de tijd van de zomer, van mei tot begin augustus, kunnen je ideeën een passende vorm vinden. En het unieke van jouw eigen bijdrage wordt stap voor stap duidelijk zichtbaar. In de lente hebben plannen, emoties, inzichten en meer langzaamaan als kleine zaadjes kunnen ontkiemen. Ze hebben al een beetje aan de buitenwereld kunnen ruiken en wellicht al een beetje vorm in genomen in de buitenwereld. Maar het is nog allemaal fragiel. Nu in de zomer worden deze concepten steeds duidelijker zichtbaar en nemen ze steeds vastere en duidelijkere vorm aan in de buiten wereld. Het is zoals de planten uitlopen, bloeien en vrucht dragen en zoals jonge dieren snel groeien. Een goede worteling in de lente is voor deze snelle groei wel een noodzakelijke voorwaarde.

In deze periode wordt zomerse pracht zichtbaar. Naar mate we verder in het zomerseizoen komen gaat groei in deze tijd van het jaar niet meer in eerste instantie over groter worden, maar over rijping. Rijping wil zeggen: voller worden, duidelijker worden. Daardoor wordt de natuurlijke staat van mensen en dingen zichtbaar. De kracht van rijping is dat naast het innerlijke rijpingsproces dat gaande is, er vertrouwen ontstaat dat in de buitenwereld de juiste persoon, de juiste situatie, de juiste gespreksgenoot en de juiste werkvorm gevonden zal worden, waardoor kruisbestuiving en dus voortplanting (in de breedste zin van het woord) zal plaatsvinden.

In de loop van de zomer worden de vormen die jij vanuit jouw unieke eigen bijdrage aan de buitenwereld hebt toegevoegd, getest. En als het nodig is, bijgesteld naar aanleiding van de reacties die je erop krijgt. De kunst is dan in dit hele proces meer te vertrouwen op je gevoel en je intuïtie en minder te doen met je verstand.

Omdat alles steeds meer vorm krijgt, komt het meer en meer in het volle licht te staan. Hiermee komt ook datgene wat niet in orde is of wat niet passend is, aan het licht. Dus ook donkere, rauwe onderdelen kunnen zichtbaar worden. Het leven kan je dan plotseling in een situatie brengen die je niet helemaal wil. Je voelt je wellicht niet op je gemak en hebt helemaal geen zin moeilijkheden of pijn. Je kan gefrustreerd hierover raken. Echter, moeilijkheden, struggle en pijn zijn onafscheidelijk verbonden aan snelle groei. Vaak blijkt later dat de moeilijkheden een vorm van  noodzakelijke lessen zijn geweest, waarvan je nog moest leren. Als je die situaties aangaat tenminste.

Dus breng dat waar je de afgelopen maanden mee bezig bent geweest, steeds meer naar buiten. Laat het volwassen worden en zet het in het licht. Wanneer er zich lessen aandienen, ga ze aan (hoe ongemakkelijk ook). Daar zit je groei en de weg naar vrijheid en flow.


Wil je meer leren over de effecten van de natuur?

Natuurlijk leven als weg om terug te keren naar jouw kern en vanuit daar te leven. Wie mij echt kent, weet dat ik veel met de natuur bezig ben. Op verschillende niveaus. Letterlijk door te tuinieren, planten in huis te halen, te wandelen in de bossen. En figuurlijk door terug naar je eigen kern toe gaan, je eigen natuur en ritme te leven.

Wij mensen zijn onderdeel van de natuur. Natuur is buiten en binnen ons. Verbinden met de natuur en haar cyclus creëert ruimte om je eigen natuur te onderzoeken en daarmee te verbinden. Leren luisteren naar de signalen van je lichaam, je lichaam op natuurlijke en holistische wijze ondersteunen en het zelfhelend vermogen activeren. Leven met de natuur, bosbaden, natuur als medicijn, de seizoenen, de orgaanklok. Verbinden met het ritme van de natuur en je eigen natuur.

En hoe mooi als je dit samen kan doen. Op een plek waar gelijkgestemden samenkomen. Een plek om te verbinden met je kern, te delen over je proces en vanuit daar je leven te leiden. Samen ♥ In de Ground Yourself Community leer je in verbinding met de natuur te leven.

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, holistisch coach, natuurgeneeskundige i.o., cacao ceremonie facilitator en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven.Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, natuurgeneeskunde, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen.Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.