Energieker door yoga
04 januari 2019 
in Yoga
1 min. leestijd

Energieker door yoga

Meer energie krijgen door yoga? Ja, het kan! Veel yoga oefeningen hebben als doel om energie op te wekken en deze gecontroleerd in te zetten voor wat jij wilt doen. Heb jij extra energie nodig, probeer dan eens pranayama oefeningen en asana’s! 

Prana

Binnen de yoga wordt het woord ‘prana’ gebruikt om energie aan te duiden, wat in Sanskriet vitale levensenergie betekent. Deze energie heb je nodig om te leven en die dingen te doen die jij belangrijk vindt.  

Pranayama en asana’s om je energieker te voelen

Prana wordt gedragen door je ademhaling, ook wel pranayama genoemd. Door middel van ademhalingsoefeningen kan je je bewustzijn van en controle over je adem ontwikkelen. Het verlengen of vergroten van je ademhaling heeft als effect dat je je enerzijds rustiger en anderzijds energieker voelt. Door een groter bewustzijn over hoe je ademt, zal de energie beter door je lichaam stromen. Eerder schreef ik een blog over adembewustwording met tips hoe je je eigen ademhaling kan verbeteren. Ook asana’s, de benaming voor yoga houdingen in Sanskriet, helpen bij het energieker voelen. Voornamelijk achterover buigingen (zoals je op de foto's kan zien) dragen hieraan bij. Hoe dieper de achterover buiging, hoe meer energie. Wat natuurlijk niet betekent dat je de achterover buiging moet forceren! Blijf altijd luisteren naar je lijf tot hoever je kan gaan! Voorbeelden van houdingen die onder de achterover buigingen vallen zijn de vis en het wiel. Wissel deze houdingen af met voorover buigingen en twists om de energie te controleren en te sturen naar waar jij de energie wilt hebben.  

Prana in balans

Het is van belang om balans te brengen in de energie die je opwekt. In de drukte van alledag kan het dikwijls gebeuren dat je veel dingen doet die energie kosten. Door rust te nemen en op te laden zorg je ervoor dat je het energielevel in je lichaam verhoogt, zodat je de energie hebt om te doen wat jij wilt. Ook kan het juist zijn dat je meer in beweging mag komen om jouw levensenergie meer te activeren. Voel in je eigen lijf wat voor jou het geval is. Er zijn veel manieren om je energieker te voelen. Start bijvoorbeeld met het beoefenen van pranayama en asana’s door yogalessen te volgen. Maar denk ook aan mediteren, pilates, letten op je voeding of het optimaliseren van je nachtrust. Hoe zorg jij ervoor dat je je zo energiek mogelijk voelt?

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, holistisch coach, natuurgeneeskundige i.o., cacao ceremonie facilitator en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven. Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, natuurgeneeskunde, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen. Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.