Het helende vermogen van voeding
11 januari 2022 
4 min. leestijd

Het helende vermogen van voeding

Voeding, tja, er is al zoveel over geschreven en gezegd. Iedereen heeft er een kijk op en een mening over. Voor de een is eten een manier om zijn of haar gevoelens te dempen. Voor de ander hoort eten erbij om het gezellig te maken. Op plekken op de wereld is voeding schaars, terwijl op andere plekken supermarkten uitpuilen van het eten en wanneer het eten niet opkomt bij het avondeten gewoon weggegooid. Als je het mij vraagt waarderen we voeding nog steeds veel te weinig en onderschatten vele mensen de helende werking ervan. Door bewust om te gaan met je eten, kan je zelf zoveel doen met voeding om jezelf gezond je maken en te laten blijven. In deze blog neem ik je mee in het helende vermogen van voeding.


"Slechts weinigen sterven van de honger, maar honderdduizenden sterven van het eten." 
- Benjamin Franklin

Voeding en natuurgeneeskunde

In de natuurgeneeskunde kijk ik vanuit een holistische benadering naar de mens. Vanuit deze stroming kijk ik naar de totale samenhang van het lichaam (waar de mind onderdeel! van is) in plaats van alleen op het zwakke of zelf zieke orgaan. Het aanzetten van het zelfhelend vermogen van het lichaam staat centraal. Verzwakking en ziekte wordt vanuit de natuurgeneeskunde gezien als een gevolg van het ophopen van afvalstoffen. Via verzwakking en ziekte geeft je lichaam aan dat het inwendig evenwicht van je lichaam verstoord is. Op den duur kan deze vervuiling in het lichaam je organen aantasten en zich dieper in je lichaam nestelen. Met als gevolg steeds intensere ziektes.

Voeding is een van de middelen die je kan inzetten om het zelfhelend vermogen van je lichaam te activeren, jezelf te versterken, gezonder te maken en zelfs jezelf te helen. Een belangrijk onderdeel in dit proces zijn je primaire uitscheidingsorganen: je spijsvertering, je lever, je nieren en je longen. Door middel van het inzetten van voeding kan je deze uitscheidingsorganen sterker maken waar nodig. En dat is bij een groot deel van de mensen nodig! Zo kunnen de primaire uitscheidingsorganen beter voedingstoffen opnemen en afvalstoffen beter afvoeren.

Zoals ik hierboven al deelde is een van de primaire uitscheidingsorganen de spijsvertering. De functie hiervan is het verteren van het voedsel. De voeding wordt in je spijsverteringsstelsel zodanig bewerkt dat de voedingsstoffen uit het voedsel in je bloed kunnen worden opgenomen. Wanneer je spijsverteringsstelsel goed functioneert, worden voedingsstoffen zonder problemen opgenomen in het lichaam. Zo niet, dan worden de voedingsstoffen met je ontlasting mee uit je lichaam gelaten.


Het helende vermogen van voeding

Voedsel bestaat uit zeven onderdelen en je hebt ze allemaal nodig. Kort uitgelegd komt het hier op neer:

  • Koolhydraten, vetten en eiwitten welke onderdeel zijn van de macronutriënten. Deze heb je in grote aantallen nodig, omdat ze brand- en bouwstoffen zijn voor je lichaam.
  • Vitamines, mineralen en spoorelementen welke onderdeel zijn van de micronutriënten. Deze heb je in kleine aantallen nodig en dragen bij aan het gezond blijven van je lichaam en dat je lichaam normaal kan blijven groeien en ontwikkelen. Het zijn hulp- en bouwstoffen.
  • En het laatste onderdeel is vocht. Vocht transporteert onder andere voedingsstoffen naar de juiste plekken in je lichaam, voert afvalstoffen af naar je longen en nieren, koelt je lichaam af en smeert je gewrichten.

Je lichaam heeft al deze zeven onderdelen nodig om gezond te kunnen blijven. Of wanneer je dit niet bent op het moment, zichzelf te kunnen versterken. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende voedingsprogramma's om af te vallen, je fitter te voelen en van het opgeblazen gevoel in je buik af te komen. Van fasten tot aan sapjes en suikervrij eten. Wat ik hierin vooral wil meegeven is dat er geen one-size-fits-all is. Ook niet als het op voeding aankomt.

Een aantal basis principes

Ja, er zijn een aantal basis principes, zoals dat je alle zeven van de bovenstaande voedingsonderdelen nodig hebt. Maar in welke hoeveelheden en op welke manier klaargemaakt, is helemaal afhankelijk van hoe sterk jouw organen momenteel zijn. Is jouw spijsverteringsstelsel bijvoorbeeld verzwakt, dan is het leuk bedacht om salades te eten, want dat is gezond. Maar het kost je lichaam veel te veel energie om te verwerken. Bij een zwakke spijsvertering raad ik je aan om vooral warme gezonde maaltijden, waarbij groenten de overhand hebben.

Een ander principe waar ook iedereen naar kan leven om het zelfhelend vermogen van je lichaam te sterken, is vers eten. In bijna alle producten die in fabrieken klaar zijn gemaakt en langer houdbaar zijn, zitten toegevoegde suikers en andere toevoegingen die het inwendig evenwicht van je lichaam verstoren. Denk hierbij aan koekjes, snoep, chips, maar ook vele zuivelproducten, pasta's, wraps en brood. Door dit soort producten loopt je lichaam langzaam aan vol met afvalstoffen. Je lichaam verzuurd letterlijk. Op den duur kan deze vervuiling in het lichaam je organen aantasten en zich dieper in je lichaam nestelen. Met als gevolg steeds intensere ziektes. Met al het huidige eten in onze westerse maatschappij is het helemaal niet vreemd dat er zoveel mensen met zoveel ziektes rondlopen.

Dus tips: eet vers, kook zelf. Hou je niet zo van koken? Maak grote porties en vries ze in. Dan heb je later altijd is. Eet volwaardig. Dus die producten waar niet door de industrie in fabrieken nog aan geknutseld is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verse groente, fruit, volkoren producten, volle zuivelproducten, roomboter, volle granen, zilvervliesrijst en aardappelen. En als wanneer het binnen je mogelijkheden ligt het liefst biologisch of zelf biodynamisch om zo min mogelijk chemische stoffen vanuit het productieproces binnen te krijgen.


Wil je meer leren over natuurlijke geneeswijzen en holistisch helen?

Bijvoorbeeld over de signalen die jouw lichaam geeft, hoe je jouw lichaam op holistische wijze kan ondersteunen en het zelfhelend vermogen kan activeren? In de Ground Yourself community deel ik mijn ervaring en kennis over natuurlijk leven, natuurgeneeskunde, persoonlijke ontwikkeling en meer. Een manier waarbij je de natuur inzet om je eigen welzijn te vergroten. Zo leer je er bijvoorbeeld hoe je kan leven met de natuur, wat bosbaden is, over natuur als medicijn, de seizoenen, de orgaanklok en de maancyclus.

In de Ground Yourself community kan je samen jouw eigen pad bewandelen. Het is een plek waar gelijkgestemden samenkomen. Een plek om te verbinden met je kern, te delen over je proces en vanuit daar je leven te leiden. Samen ♥

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, holistisch coach, natuurgeneeskundige i.o., cacao ceremonie facilitator en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven.Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, natuurgeneeskunde, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen.Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.