4 vormen van successen vieren
06 juni 2020 
3 min. leestijd

4 vormen van successen vieren

Veranderen? Dat kan best wel pittig zijn! Successen vieren helpen je door te zetten. Er zijn verschillende vormen van succes en allemaal even belangrijk in het proces van verandering. Door elke keer weer even bij jezelf stil te staan bij welke successen je in de afgelopen dag of week hebt behaald, ben je je eigen cheerleader. Het helpt je te zien welke stappen je al hebt gezet en wat er al goed is uitgepakt in jouw ogen. Ik laat je kennis maken met 4 vormen van successen vieren.

"Denken in successen helpt je om door te zetten als het moeilijk wordt in verandering"


De verschillende vormen van succes kunnen in twee categorieën verdeeld worden, die beiden ook weer bestaan uit twee sub-categorieën. In totaal 4 vormen van successen vieren.

Bewustwording

Om je eigen ontwikkeling te zien in het proces van verandering, is het nodig dat je jezelf bewust wordt van wat er in jezelf gebeurd. Dit is dan ook de eerste fase waarin je successen kan benoemen.

1. Herkenning

Het succes van herkenning vindt plaats als je bij jezelf kan herkennen dat iets (weer) gebeurd is. Bijvoorbeeld: Als er veel onzekerheid is in een situatie, komen er stress gevoelens en wellicht andere emoties omhoog. Voordat je het weet heb je een reep chocola of zak chips erbij gepakt en opgegeten. De stress is weggezakt en je bent weer rustig. Dan besef je opeens dat je eten hebt gebruikt om te dealen met de situatie en je gevoelens. Dit herkennen is een vorm van succes.

2. Inzicht in patroon

Het succes van inzicht in een patroon is dat je bij jezelf herkent dat een situatie vaker voorkomt en op verschillende vlakken in je leven. Kijkend naar het bovengenoemde voorbeeld: Je beseft dat je als vanzelf direct naar eten grijpt als je lastige emoties en gevoelens ervaart. Het inzien dat dit vaker gebeurd, is het succes.   Zodra je bewust bent van de dingen die je doet, denkt, zegt, etc. kan je er acties aan gaan hangen om het patroon te veranderen. Zonder interne bewustwording, maar wel acties zal je de verandering waarschijnlijk niet volhouden. Je doet dan de dingen voor anderen in plaats van voor jezelf.

Verantwoordelijkheid nemen

Dus je bent je nu bewust van jezelf en wat er gebeurd. Nu is de stap verantwoordelijkheid nemen belangrijk om daadwerkelijke verandering door te voeren.

3. Actie zonder resultaat

Je probeert iets anders dan normaal, maar het lukt nog niet. De uitkomst is nog niet wat je wilt dat het moet zijn. Kijkend naar het bovengenoemde voorbeeld: Je hebt met jezelf afgesproken dat als je weer stress gevoelens op voelt komen dat je ze gaat uitspreken tegen je partner, een vriend(in) of je collega. Je gaat om hulp vragen om de stress gevoelens te verhelpen. De eerst volgende keer dat je stress voelt opkomen, loop je naar je partner toe. Maar hij/zij is in gesprek. Het zit je echter zo hoog dat je voordat je het weet toch weer aan het eten bent, terwijl je wacht tot je partner klaar is met bellen. Je hebt nu wel geprobeerd om een andere reactie te geven op de stressgevoelens, namelijk het gesprek aan te gaan met iemand over je stress gevoelens. Maar de uitkomst was nog steeds dat je weer aan het eten was. Echter, dat je het geprobeerd hebt, is een succes. Dus dit mag je ook zeker voor jezelf benoemen. Zo support je jezelf het de volgende keer weer te proberen.

4. Actie met resultaat

Je doet iets anders dan normaal en het lukt! De uitkomst is het gewenste resultaat. Kijkend naar het bovengenoemde voorbeeld: Het lukt je om naar je partner toe te lopen wanneer je stress gevoelens op voelt komen. Ook als hij/zij in gesprek is, lukt het je om bij het gevoel te blijven. Zonder eten hierbij nodig te hebben. Deze vorm van succes is de makkelijkst benoemen vorm van succes. En ook precies de vorm waar we allemaal het meest naar verlangen als we in het proces van verandering zitten.

Zoals je kan zien, zijn het benoemen van successen in zowel bewustwording als in het nemen van verantwoordelijkheid belangrijk in het proces van verandering. En de vorm waar we allemaal naar verlangen, is pas de laatste fase van het hele veranderproces. Focus je alleen op die fase is het heel begrijpelijk dat je afhaakt als het even zwaar wordt. Help jezelf daarom om ook de andere fases van succes te zien en te vieren.

Let wel op: tevredenheid van een ander, is geen persoonlijk succes! Het gaat erom wat je zelf anders hebt gedaan dan voorheen.

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, life- & loopbaancoach, natuurgeneeskundige in opleiding en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven.Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen. Onder supervisie vanuit haar opleiding Natuurgeneeskunde werkt ze ook met o.a. bloesemremedies, iriscopie en voedingsadvies.Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.