Je wilt lekker naar het strand, maar het hoost buiten. Je hebt met iemand afgesproken, maar je vriend(in) is ziek of de treinen rijden niet. Soms lopen situaties anders dan gedacht. En of je er last van hebt, is helemaal afhankelijk van hoe jijzelf omgaat met die verandering. In deze blog ontdek je hoe je ervoor zorgt dat jij weer achter het stuur gaat zitten en regie neemt over de situatie.

 

In de situatie rondom het corona-virus kan het voelen dat je het gevoel hebt dat je vrijheid ingeperkt wordt of dat je je uit het veld geslagen voelt door alles wat er om je heen gebeurd en je geen invloed op hebt. Dit is een extreme situatie. Maar ook tijdens het “normale” leven kan het zijn dat er iets door je leidinggevende op werk of door je docent bij je studie besloten wordt, wat je niet had verwacht. Met als gevolg dat het hele project anders loopt.

 

Het loopt anders

 

Het loopt dus anders dan je van tevoren gedacht hebt. Op dit punt zijn er vaak twee richtingen te zien, hoe er gereageerd wordt op de situatie. Namelijk vanuit een reflex of door bewust een keuze te maken.

 

Regieloos

Het reageren vanuit een reflex op een onverwachte situatie, is een manier van reageren wat heel vaak bij heel veel mensen voorkomt. Gevoelens of gedachten die je hierbij kan ervaren zijn dat je de onverwachte situatie vergelijkt met je ideale beeld of een ervaring vanuit het verleden, je vindt dat de situatie anders moet zijn, je krijgt een (rot)gevoel of je gaan ineffectief gedrag vertonen voor de korte termijn. Doordat je vanuit je reflex reageert, zet je jezelf in een regieloze situatie.

Neem nou bijvoorbeeld de situatie rondom het corona-virus. Iedereen komt thuis te zitten, we moeten 1,5 meter afstand houden en als je ziek bent moet je thuis blijven. Als je deze situatie vergelijkt met voor corona dan kan het gevoel omhoog komen dat je je heel erg beperkt voelt in je vrijheid, je alleen voelt, omdat je niemand meer kan spreken en zien, etc.

 

Regie

Hoe je ervoor zorgt dat jij weer achter het stuur gaat zittenWanneer je bewust kiest hoe je op een onverwachte situatie wilt reageren, kan je meer het gevoel van regie houden. Je constateert dat de onverwachte situatie of de situatie waar je al langer in zit, op dit moment jouw realiteit is. Vanuit dat punt kan je voor jezelf de keuze maken of je iets aan de situatie kan veranderen, de situatie accepteert zoals hij is of weg gaat uit de situatie. Door bewust hierover een beslissing te maken ga je effectief gedrag laten zien voor de langere termijn.

Toen we allemaal thuis kwamen te zitten door het corona-virus, had ik het ook zeker te balen in en voelde ik ook zeker wel (rot)gevoelens. Echter, door te accepteren dat dit de situatie is waarmee we allemaal te dealen hebben, kon ik kijken naar wat ik nu aan deze situatie kan doen om het leefbaar te maken voor mezelf en het gevoel van regie te houden. Zo heb ik met mijn vriend gekeken naar hoe we onze woning praktischer konden inrichten, mochten we het corona-virus krijgen en niemand daarmee willen aansteken. Ook hebben we ruimtes in huis zodanig ingericht dat zowel mijn vriend als ik ons werk vanuit huis kunnen doen en ook daarin elkaar ruimte kunnen geven. En heb ik de diensten van Ground Yourself volledig toegespitst op online diensten.

Andere opties die je kunnen helpen om meer regie te ervaren in een onverwachte situatie zijn: bij jezelf nagaan of en hoe je meer kan bewegen vanuit huis, gezonder kan eten, eten thuis kan laten bezorgen, meer kan mediteren, meer boeken kan lezen en bewust kan zijn waar je momenteel dankbaar voor bent in je leven. Ook kan je kijken of je via video bellen meer het contact met anderen kan onderhouden of door een kaartje/bosje bloemen naar iemand te versturen.

 

Je hebt een keuze

In welke situatie je ook komt, je hebt een keuze om ervoor te zorgen dat jij weer achter het stuur gaat zitten en regie pakt over je leven. Een mooi en ook extreem voorbeeld hiervoor is te lezen in het boek ‘De zin van het bestaan’ van Viktor E. Frankil. Hij schrijft hoe hij, levend in een concentratiekamp ten tijden van de Holocaust, de keuze maakt dat zijn lichaam daar nog zo mishandelt kan worden, maar dat alleen hij de regie heeft over hoe hij zich kan laten voelen en met deze situatie om te gaan.

 

Mocht je hulp willen in hoe je ervoor zorgt dat jij weer achter het stuur gaat zitten? Door middel van coachtechnieken als Positief coachen, Transactionele Analyse, Voice Dialogue, ACT en NLP helpt ik je graag op weg. Voel  je vrij contact op te nemen voor meer informatie of plan direct je gratis kennismakingsgesprek in.