Hoe je ervoor zorgt dat jij weer achter het stuur gaat zitten
04 april 2020 
3 min. leestijd

Hoe je ervoor zorgt dat jij weer achter het stuur gaat zitten

Je wilt lekker naar het strand, maar het hoost buiten. Je hebt met iemand afgesproken, maar je vriend(in) is ziek of de treinen rijden niet. Soms lopen situaties anders dan gedacht. En of je er last van hebt, is helemaal afhankelijk van hoe jijzelf omgaat met die verandering. In deze blog ontdek je hoe je ervoor zorgt dat jij weer achter het stuur gaat zitten en regie neemt over de situatie.


"Het loopt anders"


Liever luisteren?

In de onderstaande podcast aflevering neem ik je mee in de kern van deze blog.


Het loopt dus anders dan je van tevoren gedacht hebt. Op dit punt zijn er vaak twee richtingen te zien, hoe er gereageerd wordt op de situatie. Namelijk vanuit een reflex of door bewust een keuze te maken.

Regieloos

Het reageren vanuit een reflex op een onverwachte situatie, is een manier van reageren wat heel vaak bij heel veel mensen voorkomt. Gevoelens of gedachten die je hierbij kan ervaren zijn dat je de onverwachte situatie vergelijkt met je ideale beeld of een ervaring vanuit het verleden, je vindt dat de situatie anders moet zijn, je krijgt een (rot)gevoel of je gaan ineffectief gedrag vertonen voor de korte termijn. Doordat je vanuit je reflex reageert, zet je jezelf in een regieloze situatie.

Neem nou bijvoorbeeld de situatie rondom het corona-virus. Iedereen kwam thuis te zitten, we moesten 1,5 meter afstand houden en als je ziek was moest je thuis blijven. Als je deze situatie vergelijkt met voor corona dan kan het gevoel omhoog komen dat je je heel erg beperkt voelde in je vrijheid, je alleen voelde, omdat je niemand meer kon spreken en zien, etc.

Regie

Wanneer je bewust kiest hoe je op een onverwachte situatie wilt reageren, kan je meer het gevoel van regie houden. Je constateert dat de onverwachte situatie of de situatie waar je al langer in zit, op dit moment jouw realiteit is. Vanuit dat punt kan je voor jezelf de keuze maken of je iets aan de situatie kan veranderen, de situatie accepteert zoals hij is of weg gaat uit de situatie. Door bewust hierover een beslissing te maken ga je effectief gedrag laten zien voor de langere termijn.

Toen we allemaal thuis kwamen te zitten door het corona-virus, had ik het ook zeker te balen in en voelde ik ook zeker wel (rot)gevoelens. Echter, door te accepteren dat dit de situatie is waarmee we allemaal te dealen hebben, kon ik kijken naar wat ik nu aan deze situatie kan doen om het leefbaar te maken voor mezelf en het gevoel van regie te houden.

Zo heb ik met mijn vriend gekeken naar hoe we onze woning praktischer konden inrichten, mochten we het corona-virus krijgen en niemand daarmee willen aansteken. Ook hebben we ruimtes in huis zodanig ingericht dat zowel mijn vriend als ik ons werk vanuit huis kunnen doen en ook daarin elkaar ruimte kunnen geven. Andere opties die je kunnen helpen om meer regie te ervaren in een onverwachte situatie zijn: bij jezelf nagaan of en hoe je meer kan bewegen vanuit huis, gezonder kan eten, eten thuis kan laten bezorgen, meer kan mediteren, meer boeken kan lezen en bewust kan zijn waar je momenteel dankbaar voor bent in je leven. Ook kan je kijken of je via video bellen meer het contact met anderen kan onderhouden of door een kaartje/bosje bloemen naar iemand te versturen.


Je hebt een keuze

In welke situatie je ook komt, je hebt een keuze om ervoor te zorgen dat jij weer achter het stuur gaat zitten en regie pakt over je leven. Een mooi en ook extreem voorbeeld hiervoor is te lezen in het boek 'De zin van het bestaan' van Viktor E. Frankil. Hij schrijft hoe hij, levend in een concentratiekamp ten tijden van de Holocaust, de keuze maakt dat zijn lichaam daar nog zo mishandelt kan worden, maar dat alleen hij de regie heeft over hoe hij zich kan laten voelen en met deze situatie om te gaan.


Jouw droomleven-programma

Werken is voor veel mensen het grootste onderdeel van hun leven. Dat waar ze het meeste tijd aan besteden. Maar velen doen geen werk dat aansluit bij hun verlangens, voorwaarden, talenten en passies. Het ligt niet in lijn met hun essentie. Ze hebben de overtuiging gevolgd dat het hoort om gewoon maar een aan het werk te gaan en van 9 tot 5 op kantoor te zitten. Herkenbaar?

In het online programma Jouw droomleven ontdek je o.a.  jouw levensdoel, jouw verlangen, jouw kernwaarden en leer je welke stappen je nu kan zetten om jouw gehele leven in te richten aangesloten op jouw verlangens, volgens jouw voorwaarden, waar jij goed in bent en op een manier dat het je energie en voldoening geeft.

Stap weer achter jouw stuur en pak weer regie over je eigen leven!

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, holistisch coach, natuurgeneeskundige i.o., cacao ceremonie facilitator en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven.Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, natuurgeneeskunde, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen.Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.