Wat zijn kernwaarden?
15 september 2019 
2 min. leestijd

Wat zijn kernwaarden?

Ow, nee! Heb ik nu alweer 'ja' gezegd op iets wat ik helemaal niet leuk vindt? Geruststelling: je bent niet de enige. Veel mensen hebben al 'ja' gezegd voordat ze bij zichzelf hebben gecheckt of het wel iets is wat ze willen doen. En er zijn zelfs mensen die zich niet eens bewust zijn van de optie om hierover na te denken. Maar wat zou het toch fijn zijn als je meer dingen kan doen, waar je wel blij van wordt. Door middel van je kernwaarden kan je makkelijker bepalen wat bij jou past en je dus in de toekomst wel en niet meer gaat doen.  

Wat zijn kernwaarden?

Om jouw leven te leiden helpt het om helder te hebben wat voor jou belangrijk is en dit heel expliciet te maken. En om dit vervolgens ook uit te spreken en op te schrijven. Op die manier creëer je als een checklist voor jezelf. Elk besluit dat je neemt en waarover je twijfelt, kun je toetsen aan de hand van jouw persoonlijke checklist. Oftewel jouw kernwaarden. Het formuleren van kernwaarden helpt je richting te geven aan je leven. Door je kernwaarden weet je al snel wat wel goed bij je past, en wat niet. De kernwaarden van mij en Ground Yourself zijn bijvoorbeeld: groei, verbinding en natuur. Groei geeft mij de kracht om reflectief naar mezelf en situaties te kijken de mogelijkheden te zien om het leven te creëren zoals ikzelf dat wil. Een kenmerk van deze kernwaarde is dan ook dat je elke keer weer nieuwe ontwikkelingspunten ziet. Als je deze kernwaarde kiest, is het onlogisch om voor langere tijd hetzelfde te blijven doen. Juist door reflectief naar jezelf en je omgeving te kijken, ontdek je nieuwe dingen en blijf je groeien.    

Kernwaarden zijn dus woorden die omschrijven wat voor jou belangrijk is.

   

Comfortzone versus kernwaarden

Een belangrijke is wel om te beseffen dat je kernwaarden niet hetzelfde zijn als je comfortzone. Je comfortzone is die ruimte waarin jij je helemaal comfortabel voelt. Waar dat wat je doet niet spannend is. Je kernwaarden omvatten een groter gebied waar je comfortzone invalt. Nu is dit geen aansporing om alleen maar dingen buiten je comfortzone te gaan doen. Dat is hartstikke vermoeiend! Maar wat dan wel? Als je helder hebt wat voor jou belangrijk is en welke kernwaarden daarvoor bij jou horen, kan je die gebruiken als graadmeter. Je wilt namelijk geen dingen doen die buiten je eigen kernwaarden liggen, maar juist alleen nog maar dingen die heel goed daarbinnen passen. Ook als dat buiten je comfortzone is. Wanneer je dat doet, voel je jezelf groeien op een manier die bij jou past en waar je trots op bent. Zo kreeg ik de mogelijkheid om een pitch te geven over mijn bedrijf Ground Yourself. Eerst bij 365 dagen succesvol en twee weken later bij NONONS. Ik had nog niet eerder een pitch gegeven en vond het mega spannend. Maar… Kijkend naar mijn kernwaarde groei was het antwoord meteen ‘ja’. Het pitchen lag buiten mijn comfortzone, maar binnen mijn kernwaarden. Dus doen! En wat denk je? Het was super tof!  

Formuleer je eigen kernwaarden

Nu is het aan jou. Wat zijn jouw kernwaarden? Ik ben heel benieuwd! Heb je geen idee hoe je achter je kernwaarden kan komen? In de online cursus 'Op weg naar jouw droomleven' help ik je ze te formuleren door verschillende opdrachten. Liever persoonlijk aan de slag, plan dan gratis je intakegesprek en dan gaan we er samen mee aan de slag.
Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, natuurgeneeskundige, life- & loopbaancoach en yoga & pilates docent. Ze helpt mensen op holistische wijze in contact te komen met hun essentie, hun zelfhelend vermogen te activeren en vanuit hun kern te leven. Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, bloesemremedies, iriscopie, voedingsadvies, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen. Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.