Liefde is...
10 februari 2021 
in Cacao
1 min. leestijd

Liefde is...

"Liefde is diepe acceptatie van en genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander, of eventueel zichzelf." De definitie in de huidige maatschappij. Liefde is een fenomeen wat we allemaal nodig hebben en vaak buiten onszelf zoeken. Wat ook terug te zien is in deze definitie. Het is vooral richting een ander. Maar is dat wel echt waar? Wat als je de liefde richting jezelf voorop stelt om vervolgens het te delen met anderen?


Liefde ❤️ is...

 

De liefdesrelatie

Als je aan een relatie denkt, denk je meestal direct aan hoeveel je van iemand houdt en de intimiteit. Wanneer je iets dieper naar dit fenomeen kijkt, zou je kunnen zeggen dat een relatie uit 3 delen is opgebouwd. Namelijk uit liefde, de relatie en de intimiteit.

  • Liefde = je gunt de ander het allerbeste leven. Liefde kan in verschillende vormen getoond worden.
  • Relatie = de ruimte van beiden en de praktische invulling van de liefde. Dus het huishouden, de afspraken, etc.
  • Intimiteit = ja, ook seks 😉 Maar ook zoveel meer... Het zijn ook de manieren hoe je intimiteit onderzoekt, de tijd die er gemaakt wordt voor aanraken en diepe gesprekken.

Om je relatie fijn en sprankelend te houden, heb je te investeren in alle drie de vlakken.  


Liefde voor jezelf

Toch kan het zijn dat ondanks dat er aandacht besteed wordt aan alle drie de vlakken, dat je vindt dat de ander iets meer zijn best moet doen. Zal ik je iets verklappen? Dit zegt meer over jouzelf en je eigen verlangens en wat jijzelf kan doen dan over de ander en wat hij zou moeten doen. Op een dieper niveau staan de drie gebieden namelijk voor:

  • Liefde = je hartsverlangen: je wilt dat iemand van je houdt en dat jij ook liefde mag geven.
  • Relatie = je egoverlangen: je wilt gezien worden, ertoe doen en je eigen ruimte innemen.
  • Intimiteit = je zielsverlangen: je wilt opgaan in het geheel, een diepe verbinding aangaan.

Kijk eens bij jezelf: op welk vlak ervaar je pijn, frustratie of een diepe behoefte dat het anders is? Vraag jezelf: welk verlangen heb je eigenlijk? Én wat kan je zelf doen om hierin jezelf te zien en te horen?  


Verbinden met je hart

Het verbinden met je eigen hart helpt je om liefde in jezelf te ervaren. Pure rauwe cacao kan je hierbij ondersteunen. Tijdens een cacao ceremonie nemen de cacao en ik je mee op reis naar de verbinding met je hart, het voelen van jouw verlangens en het laten stromen van jouw liefde. Een moment om liefdevol bij jezelf aanwezig te zijn en jezelf te geven waar je zo'n behoefte aan hebt. Om vervolgens weer de verbinding met anderen te kunnen maken. Wil je je ook verbinden met jouw hart? Doe dan mee met een van de cacao ceremonies.

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, holistisch coach, natuurgeneeskundige i.o., cacao ceremonie facilitator en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven. Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, natuurgeneeskunde, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen. Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.