Wat kunnen je ogen vertellen over jouw gezondheid?
21 december 2021 
3 min. leestijd

Wat kunnen je ogen vertellen over jouw gezondheid?

Met onze ogen bekijk je de wereld om je heen. Regelmatig kijk je anderen aan in hun ogen. En wellicht heb je wel eens de spreuk gehoord dat 'je ogen een reflectie van de ziel' zijn. Binnen de natuurgeneeskunde wordt ervan uit gegaan dat het oog het hele wezen van de mens reflecteert. Wat kunnen je ogen vertellen over jouw gezondheid? In deze blog neem ik je mee in de wereld van iriscopie.


"Ogen zijn de spiegels van lichaam en ziel"

Wat kunnen je ogen vertellen over jouw gezondheid?

Het oog is een boeiend stukje van het menselijke gezicht en kan ons meer vertellen dan je in eerste instantie denkt. Als je ogen nauwkeuriger bekijkt zie je dat elk oog een heel eigen tekening laat zien. Het oog is te vergelijken met een vingerafdruk. Ieder mens heeft een eigen patroon, want ieder mens is uniek. Via de iris van het oog kan achterhaald worden waar de zwakke plekken van het lichaam zitten en wat de blauwdruk van de persoon is. Elk orgaan heeft ook zijn eigen betekenis en de energiewerking is te zien in de iris. Zo zijn bijvoorbeeld mensen met blauwe ogen meer gevoelig voor zenuw-, long- en huidklachten, waar mensen met bruine ogen meer aanleg hebben voor lever en darmproblemen. Dit zijn globale kenmerken in de iris die zo bent het blote oog waar te nemen zijn. Voor de details worden er ogenfoto's gemaakt. Met andere woorden, je irissen vertellen iets over jou in je geheel alle erfelijke of in de loop van het leven verworven gegevens en daarmee dus iets over aanleg tot ziekten. Vaak laten je ogen al tekens zien voordat je het als aandoening of klacht ervaart. Door je iris te laten bekijken kan vroegtijdig verstoring in je lichaam ontdekt worden en preventief hierop ingesprongen worden.

Wat is iriscopie?

Iriscopie is een diagnosemethode die binnen de natuurgeneeskunde wordt gebruikt. In de iriscopie wordt er gekeken naar de irisstructuur in je oog: vorm van lijnen, vlekken, pigmentkleur, lacunes en en nog veel meer. Al die tekens vertellen ieder hun eigen verhaal. Het oog is een spiegel van de ziel en het lichaam. Elk orgaan en elk deel van het menselijk lichaam reflecteert zich, in geval van ziekte, in een bepaald gedeelte van de iris, de zogenoemde orgaanvelden. Het lichaam (lichaam en geest) kunnen uit balans raken door bijvoorbeeld eet- en leefgewoontes, impactvolle gebeurtenissen, opvoedingsmethoden en denkwijzen. Ook geven onze ouders de dingen die zij niet hebben kunnen helen automatisch door aan hun kinderen. Zij krijgen dan de kans om de thema's die al langere tijd in een familielijn speelt alsnog te verwerken. Dit proces van doorgeven kan soms meerdere generaties terug gaan. Het is vaak een belevingspatroon dat door ervaringen en denkwijzen wordt meegegeven. Wanneer dit niet passend en voedend is voor je kunnen allerlei klachten en ziektes ontstaan. Dit wordt zichtbaar in de iris, vaak nog voordat klachten echt merkbaar zijn geworden. Het doel van een oogdiagnose is om de blauwdruk en aanleg van iemand te bepalen en te zien welke organen niet optimaal in energie functioneren. Hieruit volgen persoonlijke adviezen op het gebied van eet- en leefstijl. Denk hierbij aan voedingsstoffen als vitaminen, mineralen, metalen en sporenelementen, maar ook aan leefstijladviezen als ontspannings- of beweegoefeningen. Op die manier wordt er op holistische wijze gewerkt aan het activeren van het zelfhelend vermogen van het lichaam en het vergroten van het gevoel van welzijn.

Dus wat kunnen je ogen vertellen over jouw gezondheid?

Je ogen kunnen je vertellen wat jouw welzijnsblauwdruk is, hoe optimaal je organen werken, welke thema's er in je leven spelen en nog veel meer.


Zelf op natuurlijke wijze aan de slag met jouw welzijn?

Bijvoorbeeld met de signalen die jouw lichaam geeft, hoe je jouw lichaam op holistische wijze kan ondersteunen en het zelfhelend vermogen kan activeren? In de Ground Yourself community deel ik mijn ervaring en kennis over natuurlijke geneeskunde, holistisch leven, persoonlijke ontwikkeling, natuurgeneeskunde en meer. Waarbij de rode draad is om de natuur in te zet om je eigen welzijn te vergroten. Zo leer je er bijvoorbeeld hoe je kan leven met de natuur, wat bosbaden is, over natuur als medicijn, de seizoenen, de orgaanklok en de maancyclus.

En hoe mooi als je dit samen kan doen?! Op een plek waar gelijkgestemden samenkomen. Een plek om te verbinden met je kern, te delen over je proces en vanuit daar je leven te leiden. Samen ♥

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, holistisch coach, natuurgeneeskundige i.o., cacao ceremonie facilitator en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven.Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, natuurgeneeskunde, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen.Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.