Maak kennis met je reisbuddies
14 maart 2020 
in Mindset
2 min. leestijd

Maak kennis met je reisbuddies

Herken je dat? Dat je lekker je ding aan het doen bent, er iets gebeurd en je opeens volledig in je emoties zit en vanuit daar reageert? Of dat je juist een groot verlangen hebt om iets te ondernemen, maar je het niet doet vanwege wat anderen er wel niet van zouden vinden? Geen zorgen, dit heeft zo goed als iedereen. Vanaf dat je geboren wordt ontwikkel je deze verschillende kanten in jezelf en die reizen je hele leven met je mee. Maak kennis met je reisbuddies en leer bewust deze kanten te gebruiken.   


"Het maakt niet uit waar je naartoe reist, het gaat erom wie je bij je hebt tijdens de reis"


Liever luisteren?

In de onderstaande podcast aflevering neem ik je mee in het leren kennen van je eigen reisbuddies.


Verschillende dimensies

Als je wordt geboren ben je een en al onschuld. Je kijkt naar de wereld met een open blik en onbewust toets je de jaren die volgen, elke keer opnieuw of de wereld waarin je opgroeit nog steeds waar is. De mensen om je heen geven je bewust en onbewust signalen terug op het gedrag wat je vertoond en hier pas jij je bewust en onbewust op aan. Dit is het proces waarin je verschillende dimensies ontwikkeld in jezelf.  

Reisgenoten

Iedereen ontwikkelt in zijn of haar leven reisgenoten. Dit zijn als het ware verschillende dimensies van je ego, jouw hoofd-ik. Heb je als kind bijvoorbeeld vaak goedkeurende reacties vanuit je omgeving ontvangen op please-gedrag, dan kan het zijn dat je deze kant meer ontwikkelt met als gevolg dat het personage de 'pleaser' dominant aanwezig is in je leven. Zo kan je ook een 'criticus', een 'bange', een 'analist' en ga zo maar door ontwikkelen. Al deze verschillende facetten kan je zien als reisgenoten die in je Volkswagenbus meereizen.  


"Maak kennis met je reisbuddies en ga samen op avontuur"

 

Leven met je reisgenoten

Vaak gebeurd het dat we ons volledig met een van onze reisgenoten identificeren en daarbij onszelf in de weg zitten. Zo kan het continue kritiek hebben, je een gevoel gegeven dat je nooit tevreden bent en je voor jezelf en anderen de lat heel hoog legt. Of door anderen te pleasen dat je niet aan je eigen verlangens en behoeften toekomt. Toch hoef je die verschillende reisgenoten die je hebt ontwikkeld niet weg te gaan duwen en af te wijzen, want ze hebben je ook veel gebracht in je leven. De tip is om bewust te worden van dat je verschillende reisgenoten in jezelf hebt en een duurzame relatie met ze op te bouwen, waarbij jouw hoofd-ik bestuurder van de Volkswagenbus blijft. Maar hoe kan je dat doen? 

1) Besef allereerst dat je verschillende reisgenoten in je Volkswagenbus hebt en dat ze je allemaal willen helpen. 

2) Als je geneigd bent om vanuit emoties te reageren op een situatie, weet dat dit vanuit het zogeheten 'kind'-stuk komt. Waarschijnlijk heb je een vergelijkbare situatie in het verleden meegemaakt, die getriggerd wordt door de huidige situatie. Zorg dat je de emoties wel erkent en ze er laat zijn, maar niet vanuit de emoties te reageren. 

3) Merk je dat er hele duidelijke meningen in je omhoog komen in een bepaalde situatie, weet dat dit de reisgenoten zijn die aan het woord komen. Luister naar wat ze te zeggen hebben, erken wat ze voor je willen doen. 

4) Ga weer terug in je bestuurdersstoel zitten en kijk vanuit een afstandje naar de emoties en meningen die je hebt ervaren. Bedank alle reisgenoten en emoties voor wat ze je hebben willen vertellen. Maak vervolgens vanuit je hoofd-ik een weloverwogen keuzen hoe je gaat reageren en handelen in de desbetreffende situatie. 

Vind je dit interessant en zou je dit bij jezelf wat dieper willen onderzoeken? Maak kennis met je reisbuddies in een coachgesprek met mij. Samen ontdekken we welke reisgenoten bij jou dominant aanwezig zijn en op welke manier jij ze ten positieve voor je kan inzetten.

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, holistisch coach, natuurgeneeskundige i.o., cacao ceremonie facilitator en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven. Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, natuurgeneeskunde, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen. Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.