Leven volgens jouw eigen design
08 april 2024 
5 min. leestijd

Leven volgens jouw eigen design

Wanneer we geboren worden, krijgen we allemaal ons eigen pakketje met eigenschappen mee. We kennen allemaal de referentie naar je DNA wel. Dat daarin ligt opgeslagen wie je bent, waar je goed in bent, hoe je eruit komt te zien, etc. Er is ook nog een ander systeem waarbij je naar jouw blauwdruk kan kijken, namelijk het systeem van Human Design, om vervolgens vanuit jouw design te leven.


Liever luisteren?

Wil je liever luisteren naar wat Human Design inhoudt? En mijn persoonlijke ervaring ermee? Beluister dan onderstaande podcast aflevering.

(Vaak deel ik nog iets extra's in de podcast-afleveringen. Dus mocht je nieuwsgierig zijn, beluister hem via Spotify of een van de andere podcast-kanalen😉)


Human Design, wat is het?

Human Design is ontdekker door Ra Uru Hu. Aldus hem vereist het systeem niet dat je ergens in gelooft. En je hoefde ook hem niet eens te geloven. Het zijn geen verhalen. Het is geen filosofie. Het is een concrete blauwdruk van de aard van het zijn, zoals hij het zegt. Volgens Ra Uru Hu is het een logische manier waarop we onszelf kunnen zien. Het Human Design is een vertaling van je genetische code. Op basis van wanneer en waar je geboren bent wordt een kaart gecreëerd, zoals je hiernaast ziet. De kaart bestaat uit negen centra, 36 kanalen en 64 poorten. Uit de kaart kan onder andere worden opgemaakt tot welke van de vier typen jij behoort. Ook is af te lezen met welke eigenschappen en valkuilen jij in je leven te maken krijgt en hoe jij het beste keuzes kunt maken. Voor iedereen is dit anders.


De vier basistype

Er worden vier basistype onderscheid binnen het systeem van Human Design. Die vier type geven een globaal beeld van hoe jij je energie het fijnst voor jezelf en je omgeving kan inzetten. Hieronder geef ik je een kort overzicht van deze vier type:

Manifestors (8% van de mensen) zijn de zelfstandig ondernemers in onze wereld. Zij zijn hier om te initiëren, om nieuwe dingen te beginnen en om verandering te brengen. Ze trachten zaadjes in vruchtbare bodem te planten, omdat ze graag willen dat er iets nieuws ontstaat.

Generators/Manifesting-Generators (70% van de mensen) zijn hier om zaadjes uit te laten komen. Zij kunnen aan de slag gaan met projecten, bezig zijn met klussen, iets opbouwen en uitbouwen. Dit kunnen zij doen omdat zij van alle vier de types veruit de meeste energie hebben.

Reflectors (1% van de mensen): Reflectors zijn helemaal open. Iedereen heeft wel bepaalde verlangens in het leven, bepaalde ambities of drijfveren. Bij Reflectors is dat in principe niet het geval. Als zij uitleven wie zij werkelijk zijn, dan zijn zij als een onbeschreven blad. Juist door hun openheid zijn Reflectors in staat om op een ontvankelijke, accepterende manier te luisteren en naar dingen te kijken.

Projectors (21% van de mensen): In tegenstelling tot de Manifestor en Generator, zijn Projectors hier niet zozeer om een bijdrage te leveren met energie. In plaats daarvan is het hun rol om met inzicht te komen. Zij kunnen de energie van anderen sturen en begeleiden. Van nature zijn Projectors erg gericht op de ander. Zij zien wat er bij de ander leeft en geven daar aandacht aan.


Esther Luna, wat ben jij?

Leven volgens jouw eigen designIk heb het design van een Projector. Toen ik ontdekte dat ik de blauwdruk van een Projector heb, vielen er heel veel stukjes op z'n plaats. Ik ben opgegroeid met Generators en Manifesting-Generators om me heen. Zowel mijn ouders als broers hadden veel meer energie dan ik, waar ik merkte bij mezelf dat ik veel vaker even rust moest nemen om hun tempo bij te houden. Ook haalde ik totaal geen voldoening uit de werkplekken waar ik heb gezeten in loondienst. Over het algemeen waren het plekken waar voor mijn gevoel veel routine werk gedaan moest worden. 's Avonds kwam ik op en zonder voldoening thuis.

Nu ik weet dat ik de energiehuishouding van een Projector heb, begrijp ik mezelf veel beter en kan ik met meer compassie naar mezelf en hoe ik mijn dagen indeel, kijken. Zo voel ik me niet meer schuldig als ik midden op de dag even ga chillen. Dit is voor mij nodig om op een later moment mijn energie vol te kunnen geven om een andere te helpen. En betekent niet dat het met mij minder goed gaat, ik niet gezond ben of meer van dat soort redenen. Mijn energiehuishouding werkt gewoon weg anders dan die van bijvoorbeeld Generators, Manifesting-Generators en Manifestors.

En over die voldoening: Rond mijn 15e heb ik ooit eens uitgesproken dat ik coach wilde worden. Een beroep wat volgens het systeem van Human Design heel passend is, maar toentertijd weg werd gewoven omdat ik nog zo jong was. Toen ik een aantal jaar geleden m'n coachopleiding volgende, werd mijn gevoel bevestigd. Zoveel wat ik in de opleiding leerde, voelde heel logisch voor mij om te vragen en te doen. Vaak kreeg ik terug dat ik zo goed doorzag wat de diepere laag bij iemand was. Dat ik goed de vinger kan leggen op waar het eigenlijk over gaat. Voor mij heel fijn om die bevestiging te ervaren, omdat ik in mijn jeugd me veel aan mijn omgeving heb proberen aan te passen. Nu weet ik gelukkig beter.

Zo weet ik nu dat wanneer ik gefrustreerd raak, ik me niet gehoord voel. Voor een Projector is het namelijk belangrijk om uitgenodigd te worden door zijn of haar omgeving. Vaak zitten mensen namelijk niet te wachten op al inzichten die een Projector kan geven zonder dat ze er zelf om gevraagd hebben of voor open staan om het te horen. Heel begrijpelijk, ik weet hoe het proces werkt, en tegelijkertijd voelde ik me vroeger daar zo gefrustreerd door. Tegenwoordig kan ik veel meer geduld opbrengen en wachten op de uitnodigingen. Op die manier kan ik mijn inzichten en energie delen met degene die het willen horen en er ook voor open staan. En in de tussentijd doe ik aan zelfstudie om me verder te ontwikkelen en zorg ik dat mijn eigen energie op orde is, zodat ik wanneer er weer een uitnodiging komt er klaar voor ben.


Staat alles dan al vast?

Ik kan me voorstellen dat als je zo over het systeem van Human Design leest dat je denkt dat alles dan wellicht al vaststaat. Dat je hele leven al voor je uitgetekend is. No worries! Hoe ik Human Design zie, is dat het net als jouw DNA je een leidraad geeft in hoe je in elkaar zit. Hoe je vervolgens je leven letterlijk vormgeeft, is helemaal aan jou. Die keuzes heb je zelf te maken. Wel denk ik en weet ik inmiddels uit ervaring dat hoe meer je volgens je eigen blauwdruk leeft, hoe meer je energie zal flowen en je leven zich meer aan je zal ontvouwen. Bij het bekijken van die blauwdruk kan je kijken naar je DNA, Human Design, iriscopie, geboortehoroscoop, etc. Allemaal kunnen ze je informatie geven over wie jij dieper van binnen bent en hoe je in elkaar zit, zodat jij kan leven volgens jouw eigen design.

Nieuwsgierig naar jouw Human Design? Hier kan je hem gratis opvragen. Wil je jouw Human Design uitgewerkt ontvangen? Ook dat kan! In samenwerking met Rianne van Kies vanuit je kracht, kan je via deze affiliatelink jouw persoonlijke Human Design boek aanvragen. Wil je vervolgens meer leven volgens jouw eigen blauwdruk en wil je daar begeleiding bij? Boek dan jouw persoonlijke Human Design reading bij me of plan jouw coaching by Human Design & natuurgeneeskunde bij me in en ik begeleid je met liefde in jouw proces. Voel je welkom om contact met me op te nemen.

Over de schrijver
Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, holistisch coach, natuurgeneeskundige i.o., cacao ceremonie facilitator en yoga & pilates docent. Ze gidst op holistische wijze je in contact te komen met je essentie en vanuit je kern te leven.Hierbij maakt Esther Luna van allerlei werkvormen gebruik. Maar net wat voor jouw proces passend is. Positieve psychologie, systeemopstellingen, natuurgeneeskunde, yoga en ademhalingsoefeningen zijn zomaar wat verschillende technieken die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen.Heb je vragen? Of heb je (mogelijk) interesse om met Esther Luna te werken? Reik naar haar uit. Ze vindt het fijn om met je in contact te komen.